Hennes liv går som en dans
Frida Olausson, 19 år, brinner för dansen. Att dansa, är för henne ett sätt att leva lycklig och hon vill dela med sig av den glädjen. Hon vill inte bara utvecklas personligen, utan också vara med och göra folkdansen showigare.
Frida Olausson sparkar av sig skorna när hon dansar på gräset nedanför Överluleå kyrka.
Foto: Lena Tegström
- Jag var med på min första buggkurs när jag låg i mammas mage, säger Frida Olausson.
Och när hon bara var några veckor gammal fick hon följa med på tangokurs.
Ungdoms-SM
- Jag har alltid följt med och är uppväxt med folkdans och folkdansmusik. Pappa spelar fiol.
Vid tre års ålder började hon dansa för sin mamma och vid sex års ålder började hon i Bodansarna under Kaisa Ohlssons ledning. När Frida Olausson var 11 år deltog hon för första gången i Ungdoms-SM för folkdans.
- Man tävlar i lag och tävlingar gör att man har ett mål att jobba emot. Det är drivande att fortsätta, att man vet att man kan lära sig nya saker och utvecklas.
Hon tävlade 2001 med Down North, en grupp som Kaisa Ohlsson startade med ungdomar från Boden, Luleå och Kalix. Frida var jättenervös. Hon var "minstingen" i gruppen och hade en av huvudrollerna.
Svenska mästare
De tävlar i koreograferad iscensatt folkdans. Kravet är att det ska vara en röd tråd genom hela programmet. Deras uppvisning då handlade om resan från Norrbotten till Göteborg. De började med dansande renar och slutade med trafikkaos.
- Det var häftigt för vi blev svenska mästare. Jag hade lovat på skolan att om vi vann så skulle jag gå i folkdansdräkt en hel dag. Det var en varm sommardag men jag bar jättestolt min flera kilo tunga dräkt av ylle och tänkte; det här vill jag hålla på med jämt.
Frida Olausson förklarar att det i skolan fanns skolkamrater som tyckte att folkdans var "jättetöntigt", men menar att hon alltid har stått upp för det hon har gjort och då slutade de att bry sig.
- Men det finns väldigt mycket fördomar om folkdans. En del tror att det bara handlar om traditionell gammeldans som hambo och och polka, men det går att göra så mycket mer.
Som 12-åring tyckte Frida att hon gjort så mycket så att det vara dags att börja leda dansgrupper själv, i början tillsammans med mamma. Nu leder hon egna grupper och blir jätteglad när andra uppskattar samma sak som hon gör.
De sju dödssynderna
Hon har fortsatt att tävla med Down North och är den enda kvar från starten. På senaste SM-tävlingen 2005 var det Ewa Olausson som gjorde koreografin. De dansade de sju dödssynderna och vann igen.
Frida har tre yngre syskon. Tillsammans med sin äldsta lillebror, Oskar, och sina närmsta vänner bildade hon gruppen Company.
- Jag ville dansa showigare folkdans, förklarar Frida Olausson.
Hon har också hittat sin speleman genom musiken, Johannes Leffler.
- Han spelar bättre än jag, men jag dansar nog bättre än han.
Den ordinarie dansverksamheten tar nu paus på sommaren, men då tar spelmansstämmorna vid då det dansas till långt in på nätterna.
Fakta
Namn: Frida Olausson
Ålder: 19 år
Sysselsättning: Dansstudent
Dröm i livet: Att dansa och att lära ut dans.
Mamma Ewa Olausson:
- Hon är omtänksam och pedagogisk. Hon är social och passar in i alla sammanhang, jobbar bra med både vuxna och barn. Hon slutför saker, låter inte saker bli hängande och tar ansvar. Det innebär att många ringer måndag morgon och frågar vad de ska ha för idrottskläder med sig. Hon håller ordning på saker och vet hon inte så tar hon reda på det.
Bodansaren Petter Forsberg
(har Frida som ledare):
- Hon är pedagogisk och bra på att förklara för de yngre barnen. Jag tycker hon är jättebra. Vi har känt varandra länge så vi är vänner.
Bästa kompisen Cathrine
Kullbrandt (som inte dansar):
- Frida är snäll, ödmjuk och ställer upp för många, om inte för alla. Hon är ambitiös, avslutar det hon gör och gör ingenting halvdant.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!