En enkät som Sveriges Radio gjort bland närmare 3 300 högstadieelever i skolor över hela landet svarade 60 procent att de inte duschar efter idrotten. De flesta avstår för att duscharna är smutsiga, men nästan lika många vill inte visa sig nakna inför andra. Det finns också en rädsla att bli fotad och filmad och uthängd på nätet.
Nathalie Lindroth och Nathalie Karlberg, båda 14 år, går på Norrskenets friskola och deltog på torsdagen på ungdomsfullmäktige i Boden. Deras skola har gymnastik på Hildursborg där det vare sig finns väggar eller draperier i duscharna.
– Det är en anledning till varför man inte vill duscha för att man känner sig så öppen, säger Nathalie Lindroth.
– Om man inte känner sig nöjd med sin kropp vill man inte visa den och väljer då bort att duscha, tillägger Nathalie Karlberg.
De tycker att duschutrymmena på Hildursborg utgör ett problem och säger att de talat med idrottsläraren att duscharna inte är så fräscha och att det luktar illa. Tjejerna påtalar att många tränar på Hildurs och använder duscharna, vilket märks. De berättar att lärarna säger att de själva duschar där, men tycker inte att det löser problemet.
– När vi sagt att golvet är ofräscht, så får vi svaret att ta på oss badtofflor, men folk kan ju fortfarande kolla på en, säger Nathalie Karlberg och fortsätter:
– En del lärare tycker också att det är äckligt och vår slöjdlärare har sagt att om kommunen köper in väggar eller draperier så är han beredd att montera upp dem.
– Idrottsläraren vill att vi ska duscha, men då tycker jag att man måste göra något så att vi får ett skydd, säger Nathalie Lindroth.
– Det hjälper ju inte bara att säga åt oss. Det hjälper inte om man inte känner sig trygg, säger Nathalie Karlberg.
De berättar att de pratat om det här många gånger på skolan och tycker att det är en sak som man borde ta upp och diskutera på ungdomsfullmäktige.
Oskar Wallton är ordförande i elevrådet på Björknäsgymnasiet och säger att han i tidningen har läst om att elever är rädda att bli filmade när de duschar.
– Men jag har inte upplevt att det är ett problem på gymnasiet här. I elevrådet har det inte kommit upp önskemål om duschbås, däremot har vi fått in klagomål att vem som helst kan öppna dörren till omklädningsrummet och se långt in när elever byter om och att man skulle vilja ha upp en vinkelvägg för att förhindra insyn.
Han vet inte hur det ser ut i flickorna duschar, däremot säger han att i killarnas duschutrymme har dörr och att de duschar tre och tre.
– Om det är så att elever hoppar över duschen för att de känner sig otrygga då måste man ordna ett skydd. Det är ett billigt pris för att eleverna ska känna sig trygga.
Britt-Marie Loggert-Andrén, ordförande i utbildningsnämnden, medverkade också i ungdomsfullmäktige som i år firar tio-årsjubileum. Hon uppger att skollokaler och idrottsanläggningar överlag behöver rustas upp och kan sätta sig in i den utsatthet som elever kan uppleva när de inte kan duscha enskilt.
– Det är bara att gå till sig själv. Jag kommer att ta upp den här frågan och följa upp den.
Varför har ni inte tänkt på det tidigare?
– Jag tror att frågan har varit uppe, men det har varit omorganisationer så jag vet inte om den trillat mellan stolarna. Jag tror att det är väl känt att det behöver åtgärdas.
Så nu ska det åtgärdas.
– Absolut, när kan jag inte säga, men att det ska åtgärdas. Jag ska ta upp det med skolchefen, säger Britt-Marie Loggert-Andrén.