Skolpsykologer sägs upp
Båda skolpsykologerna sägs upp i Boden. Det medför ett förslag som innebär att det vardagsnära stödet försvinner helt. I stället ska tjänsten upphandlas. - Både föräldrar och personal ringer oss. Vart föräldrarna ska vända sig sedan vet jag inte, säger Sanna Carlsson.
Sanna Carlsson är psykolog i Bodens elevhälsa. Hon och hennes kollega hotas av uppsägning när kommunen i stället planerar att upphandla psykologkompetensen.
Foto: Lena Tegström
- Dels möter vi barn och föräldrar, dels jobbar vi tätt med elevhälsans övriga kompetenser, pedagoger och rektorer i skolorna, säger Sanna Carlsson
Det händer att föräldrar ringer till skolpsykologerna direkt.
- Eller så kontaktar de oss via skolan, då rektorn är ytterst ansvarig för ett ärende. En del av vårt arbete är att bistå skolan att utreda behov av särskilt stöd och då jobbar vi alltid uppföljande. Vi bistår också med handledning till rektorer och pedagoger, säger Sanna Carlsson.
Går att upphandla
I april fick de veta att elevhälsan ska dra ned och att man som förslag föreslår att lyfta bort psykologkompetensen för att den tillhör den profession som går att upphandla. Sedan har de inte fått någon mer information förrän efter mbl-förhandlingen i höst.
Om förslaget blir verklighet
menar Sanna Carlsson att det först och främst innebär att helhetsperspektivet inom elevhälsan går förlorat.
- Det kan medföra att jobbet som externa psykologer gör inte får samma kontinuitet och uppföljning. Det beror inte på att de gör ett dåligt jobb, utan mer på att de inte är tillgängliga på samma sätt som vi är.
Samtal varje dag
I dag får Sanna Carlsson och hennes kollega samtal från föräldrar och skolpersonal varje dag.
- Det gäller allt från generella frågor som handlar om bemötande av barn till frågor som rör mer specifika svårigheter. Det kan också beröra ett barn som man påbörjat ett arbete kring och där man behöver en omedelbar kontakt för att rådgöra.
Men den möjligheten kommer att försvinna. Var ska föräldrarna vända sig då?
- Det vet jag inte, säger Sanna Carlsson.
Hon har också deltagit i utvecklingsprojekt, vilket är elevhälsans målsättning, att jobba förebyggande och utifrån ett helhetsperspektiv.
Hon uppmanar politikerna att tänka sig för innan de fattar beslut och anser att det bästa för alla är att ha kvar de fast anställda psykologerna.
Eva-Britt Wohlin, chef för elevhälsan, säger att elevhälsan måste spara pengar. Det är bakgrunden till förslaget att säga upp personal och i stället upphandla psykologkompetensen.
Försämring
- Vi sparar 570 000 kronor år, säger Eva-Britt Wohlin, men erkänner att förslaget innebär en försämring på grund av frånvaron av psykolog i elevhälsans utvecklingsarbete och förlusten av det vardagsnära stödet.
Hur ofta behöver personalen rådfråga skolpsykologerna?
- Ofta, men vi ska upphandla konsultationstid.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!