I helgen kunde besökarna äta en mängd olika maträtter och bakverk och titta på konst och hantverk från 23 länder. Men även lyssna på poesi, internationella kören och titta på magdans. Projektledare för att sy ihop arrangemanget har varit Sergut Belay och Stina Engman.
– Varje land får ha fyra personer med i sin grupp. Det är viktigt för integrationen med dessa möten. En del utlandsfödda är analfabeter men kan dela med sig av sin kunskap och kultur på andra sätt som att laga mat och baka, säger Sergut Belay.
Hon visar Norrbottens Media runt och tolkar vid behov. Cafédelen bjuder på tårtor och fikabröd. Även en kaffecermoni har tidigare visats upp. Det finns ett traditionellt sätt både i Eritrea och Etiopien hur man tillreder kaffe, från rostning till kokning och servering. Det är också tradition att dricka tre koppar på raken.
Mona Sultan, Etiopen och Helen Tekie, Eritrea, visar upp sina kaffepannor som skiljer sig åt.
– Det är ingen pip på den eritrianska kaffepannan utan bara på den etiopiska, säger Sergut Belay.
Vid varje utställningsplats finns skyltar vilka ingredienser som använts till bakverken.
Några som kom enbart för fikat och maten är Emma Espell och Ewa Krymaris som satt och mumsade på den eritrianska kakan Ambasa.
– Jättegott. Det är kul att vara här. Vi stannar nog ett tag.
Även på plan två där mats
erveringen fanns kryllade det av besökare. Det kanske skulle ha varit fler sittplatser för många ville få sig en matupplevelse från världens alla hörn. Ris, kyckling, friterat nötkött som är en tradition från Somalia tillagades och serverades av Samali och Amina. Några som satt och åt var makarna Degerman och Henriksson från Boden och Lassbyn.
–-Det känns spännande att se vad som finns i huset och vad utlandsfödda gör i sina hemländer, säger Lena Degerman.
– Maten var jättegod, skriv det, säger maken Ingvar.
När det gäller konst och hantverk fanns det både svenskar och yutlandsfödda som visade upp sig. Bröderna Ismail och Samir Jafari från Afghanistan ställde ut sina tavlor gjorda med vattenfärg och akrylfärg.
– Vi har nog målat hela livet och är självlärda, säger bröderna.
En som köpte en tavla var miljöpartisten Gösta Eriksson som besökte Havremagasinet med sin fru Ingegerd.
– Vi har köpt med oss lite fikabröd med. Däremot var det dumt att äta innan vi åkte hit, säger Gösta Eriksson.