Tillsammans fick de ihop trerättersmeny

Hemkunskapslärarna i Bodens högstadieskolor har skapat ett nätverk med restaurang- och livsmedelsprogrammets lärare och elever. Det utökade målet är också att ”ragga” fler matintresserade elever till kockutbildningen.

Supergott. Föräldern Pia Levring Waara smakade av elevmaten. ”Min dotter har många intressen. Däremot tycker jag det är bra att eleverna får pröva på vad de gör på restaurangprogrammet.

Supergott. Föräldern Pia Levring Waara smakade av elevmaten. ”Min dotter har många intressen. Däremot tycker jag det är bra att eleverna får pröva på vad de gör på restaurangprogrammet.

Foto: Lena Leffler

BODEN2015-10-13 06:00

I går bjöds det på en trerättersmeny i Brönjaskolan, som skolans egna högstadieelever i åttan och nian och tre restaurangelever hjälpts åt med. Under två dagar har man haft utbildning på Brönjaskolan där även restaurangprogrammets lärare funnits med.

– Bildandet av nätverket eller det gemensamma projektet är en samverkan mellan Björknäsgymnasiets restaurangprogram och Brönjaskolans hemkunskap. Temat är restaurang. Samarbetet som ska vidareutveckla hemkunskapen är också ett sätt att öka intresset för programmet och vi ser hemkunskapslärare som lite av våra talangscouter. Det är ju de som träffar eleverna och vi själva kommer också lite närmare dem i deras naturliga skolmiljö, säger restaurangläraren Kenneth Vinblad von Valter.

Brönjaskolans hemkunskapslärare Maria Lund tycker det varit givande att jobba med restaurangprogrammet.

– Tidigare har det blivit en enklare variant på hemkunskapen och inte som nu en trerättersmeny. Nu får eleverna också bära kockkläder eller serveringsklädsel och både servera eller pröva på olika matlagningsmetoder. I går hade vi tre restaurangelever här och i dag har vi haft lika många som hjälpt eleverna liksom restaurangprogrammets lärare, säger Lund.

Vid det dukade matbordet finns både inbjuden skolpersonal och släktingar till eleverna.

Annelie Engström, lärare för en förberedelseklass och lokalvårdaren Gun-Britt Olsson gillade vad de åt.

– Det var verkligen fantastiskt gott. Det måste vara roligt för eleverna att göra det här på riktigt, säger Annelie Engström.

Föräldern Pia Levring Waara tyckte att eleverna gjort det bra.

– Jättegott. De har varit duktiga. Dottern Amale var visst inblandad i förrätten med sparris och bacon men alla elever verkat ha fått pröva på lite av varje. Känner jag min dotter rätt så är hon intresserad av rätt mycket, men det är bra att de får en chans att pröva kockyrket före de väljer, säger Pia Levring Waara.

Sävastborna Ann och Kurt Lindbäck var inbjudna av barnbarnet Sandra Sjöblom, som går i nian på Brönjaskolan.

– Det var trevligt att bli bjudna hit och det var jättegod mat. Det här får de göra om, säger mormor Ann.

Högstadieeleverna är dock inte säkra på vad de ska välja på gymnasiet.

– Jag tycker det varit kul att laga mat i dag men är inte helt säker på vad jag vill göra, säger Sandra Sjöblom.

Efter matlagningen har 48 avgångslever från Brönjaskolan, som finns i hemkunskapsgruppen, valt att följa med på studiebesök till restaurangprogrammet.

– Jätteroligt. Vi kommer också att göra samma sak på Stureskolan men även friskolorna och hoppas det ska ge ringar på vattnet även på dessa skolor. Vi trycker mycket på att det finns en jobbgaranti om man väljer restaurangprogrammet och att det är högskoleförberedande bara man väljer till vissa ämnen trots att det är ett yrkesprogram, säger Kenneth Vinblad von Valter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om