Utländskt besök i Fagernäs

BODEN Bodens kommun blev utvald att delta i ett EU-projekt. Syftet är att skapa ett europeiskt nätverk för hållbar utveckling. På torsdagen fick Fagernäs skola och förskola internationellt besök från Tyskland och Nordirland.

Rektorerna Pauline McAlister och Kenneth Wrigtht från Nordirland och läraren Marietta Forster från Tyskland sparkade från Fagernäs förskola till Fagernäs skola.

Rektorerna Pauline McAlister och Kenneth Wrigtht från Nordirland och läraren Marietta Forster från Tyskland sparkade från Fagernäs förskola till Fagernäs skola.

Foto: Lena Tegström

Boden2009-01-23 06:00
Globala skolan, som jobbar med internationella skolfrågor, bygger upp nätverk mellan länder och jobbar med projekt, frågade om Bodens kommun ville vara med i ett EU-projekt med start hösten 2009.
- Det stod mellan Boden och Umeå och de valde Boden, säger Annevi Larsson, rektor på Fagernäs skola.
Ett tema per termin
I kommunen valdes sedan Korpenskolan, Fagernäs skola och Fagernäs förskola som deltagande skolor. Man filar fortfarande på ansökan. Korpen och Fagernäs driver var sin del av projektet. Det ska pågå i två år och för varje termin har de ett tema: återvinning och kreativt skapande av återvunnet material, lokala lekar och rörelseformer, lära känna djur och växter lokalt och ta tillvara naturens resurser samt mat, att lära om hälsosam mat och olika mattraditioner.
- Vi är koordinator och de andra länderna hakar på, säger Annevi Larsson.
Hittills har en skola i England, en förskola och en skola i Nordirland samt en skola i Turkiet, Tyskland och Cypern anmält intresse att delta. I veckan är en lärare från Tyskland och två rektorer från Nordirland på ett förberedande besök.
Deltagarna har lärt om varandras skolsystem och på torsdagen stod verksamhetsbesök på programmet.
Spännande och roligt
Annevi Larsson tycker att projektet där skolan och förskolan jobbar tillsammans är spännande och roligt. Hon tror också att genom att få visa verksamheten kan engagemanget och stoltheten över deras arbete öka.
- Det är nyttigt att få formulera för någon utifrån vad vi gör. Det som är självklart för oss är inte lika självklart för alla andra.
Skillnader mellan länderna
Kenneth Wright säger att den svenska förskolan är annorlunda jämfört med i Nordirland. Här blandas åldersgruppen 1-5 år. I Nordirland delar man upp de olika åldersgrupperna och där går barnen i förskolan från fyra till elva års ålder.
- Barnen här leker friare än våra barn och de uppmuntras att vara mer självständiga, säger Pauline McAlister, Nordirland.
Marietta Forster, Tyskland, tror att det kommer att bli ett bra projekt och att deltagande länder kommer att kunna lära av varandra. Hon tycker det var synd att deltagarna från alla länder inte var med nu, men hoppas att de kommer att kunna vara med på samlingen i september.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om