Arkitekt Carl Erik Fogelvik, Vallentuna, född i Luleå 1920, har avlidit.
Hans närmaste är sonen Stefan och döttrarna Ann-Charlotte och Ingrid med familjer.
När Carl Erik tillsammans med oss tre bildade arkitektgruppen FFNS (i dag Sweco Architects) i slutet av 50-talet hade han redan varit verksam i Luleå, etablerat ett litet kontor i Stockholm och avslutat sina första år som biståndsarkitekt i Etiopien.
Carl Erik var en humanistisk arkitekt som med sin yrkeskompetens sökte hjälpa människor till ett gott liv. Hans penna var vass och idérik, yrkeskunnandet gediget. Med enkla medel skapade han miljöer som blev trivsamma, vackra och hållbara. Carl Erik var inte de tomma gesternas arkitekt, han berörde.
Yrkesbanan växlade mellan längre och kortare perioder i och utanför Sverige. Uppbrotten från ritbordet här hemma förde honom till Afrika, Asien eller Latinamerika
Carl Eriks syn på arkitektrollen präglade hans arbetssätt, inte minst i de många bostadsområden som bär hans signum bl a Ella Gård i Täby, ett lågkostnadsalternativ till villaboende med grupper av kedjehus i orörd natur, planerade med respekt för brukarnas förmåga att själva påverka sin bostad.
Under 50-60-talen gick färderna till Etiopien, ett land som väckt hans tidiga intresse genom berättelser och bilder förmedlade av missionärer på besök i föräldrahemmet. På uppdrag av biståndsorganen NIB/Sida var han lärare vid den av Sverige finansierade Byggnadstekniska skolan i Addis Abeba, samtidigt som han med sitt jordnära förhållningssätt utvecklade metoder och projekt för skolbyggande - från industriell produktion i stadsmiljö till enkla system med lerteknik för primitiv glesbygd.
Efter en längre tid på hemmakontoret och något år i Peru, här anlitad av FN vid återuppbyggnaden efter jordbävningen 1970, gick yrkesresan till Iran, nu med ansvar för ett landsomfattande och av Världsbanken finansierat skolbyggnadsprogram. Parallellt med arkitektansvaret organiserade och ledde han projektets svenska och inhemska samverkansgrupper. Ett trettiotal skolor uppfördes innan revolutionen 1979 avbröt programmet. Carl Erik avrundade därefter sina utlandsår med några projekt i Arabemiraten.
Med sin nyfikenhet och sitt intresse för människor och genom att verkligen bry sig, blev vännerna många och berättelserna långa. För oss tre med ett yrkesliv tillsammans med Carl Erik och för arkitektgruppens många medarbetare var han den kultiverade och bereste som öppnade gränser. Med obruten vitalitet, värme och underfundig humor spred Carl Erik sitt kunnande.
Bertil Falck, Gunnar
Nordström, Erik Smas