Luleå sviker inte de våldsutsatta

Till debattskribenterna Paulina Koskenniemi (MP) och Izabelle Åman (MP). Er kritik om att Luleå kommun sviker våldsutsatta är fel.

Luleå kommun svarar på ett tidigare debattinlägg om våldsutsatta kvinnor. Bilden är arrangerar.

Luleå kommun svarar på ett tidigare debattinlägg om våldsutsatta kvinnor. Bilden är arrangerar.

Foto: Anders Wiklund/TT

Debatt2020-09-23 18:35

Svar på insändare ”Sveket mot våldsutsatta i Luleå” (NSD, debatt 4 september 2020) 

Ingen ska utsättas för våld och alla behöver få kunskap om vad våld innebär. Våld i nära relationer kan handla om subtila handlingar till grova brott. Det handlar om psykiskt våld, sexuellt våld, fysiskt våld, ekonomiskt förtryck och social utsatthet. Alla har rätt till ett liv i trygghet.

Vi behöver samarbeta i hela Luleå kommun för att mäns våld mot kvinnor ska synliggöras och minskas, det är ett av kommunens utvecklingsmål. Socialförvaltningen samarbetar bland annat med polisen, kvinnojouren och tjejjouren. Alla är viktiga i arbetet och vi behöver bli fler som krokar arm och gemensamt jobbar för att våldet ska upphöra. 

Centrum mot våld i Luleå har byggts upp under flera år och består idag av åtta personer med hög kompetens inom området. Socialnämnden satsade en miljon extra för två år sedan för att möjliggöra ytterligare stöd till våldsutsatta. Våldsutsatta och våldsutövare kan kontakta mottagningen anonymt och få individuella samtal eller samtal i grupp. Luleå kommun arbetar tillsammans med Länsstyrelsen i ett projekt gällande hedersrelaterat våld och förtryck som är länsövergripande. Många barn har upplevt våld och vårt uppdrag är att skydda och stötta barnen. Centrum mot våld erbjuder utbildningar till all personal i Luleå kommun och har utbildat i hela länet, vi måste bli fler som har kunskapen. Vi är mycket stolta för det arbete som görs inom Freda-mottagningen, Centrum mot våld.

Att följa lagstiftningen är en självklarhet för socialförvaltningen och en del i vårt arbete handlar om att hjälpa våldsutsatta med tillfälliga bostäder. Genom farlighetsbedömningar beslutar vi var de våldsutsatta kan bo tillfälligt, ibland handlar det om en plats i annan kommun för att få tillräckligt med skydd. Genom ett gott samarbete inom kommunen i en bostadsgrupp prioriteras våldsutsatta till att få lägenheter.

Om du som enskild individ upplever att tjänstepersoner eller socialförvaltningen som myndighet inte följer lagstiftning gällande exempelvis sekretesslagen så kontaktas vår tillsynsmyndighet IVO.

Vi tror på ett brett samarbete i samhället i de här frågorna. Tillsammans kan vi få större kraft för att våldet ska upphöra. Har ni frågor om hur vi arbetar så får ni gärna höra av er till socialförvaltningen. Luleå sviker inte de våldsutsatta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!