"Bastu-Kalle" Grundberg död

"Bastu-Kalle" - Sveriges meste bastumästare genom tiderna är död. Han blev 67 år.

"Bastu-Kalle" - Sveriges meste bastumästare genom tiderna är död. Han blev 67 år.

Foto:

Dödsfall2011-03-22 06:00

Elden i bastuugnen hemma hos "Bastu-Kalle" har slocknat.

Den legendariske bastumästaren Karl "Bastu-Kalle" är död.

Kungar, företagsledare, politiker, artister, gruvjobbare, sjuksköterskor; yrke och titel saknade betydelse för Karl "Bastu-Kalle"" Grundberg.

I kulturbastun i Jukkasjärvi i Lappland var alla lika.

- Bastu är ren kultur, förklarade Sveriges meste bastumästare "Bastu-Kalle" för mig när jag träffade honom den första gången under slutet av 1980-talet. Det mötet skulle följas av åtskilliga andra möten, både inne i såväl som utanför den ångande bastun i kulturbastun i Jukkasjärvi.

Kungen badade
Ingen kunde glömma ett möte med den legendariske "Bastu-Kalle". Med ett stort mått av pondus och glimtar i båda ögonen har han välkomnat gäster från hela världen till den genuina bastun vid Torne älvens strand.

Åtskilliga är historierna om bastumästaren "Bastu-Kalle". Vilka historier som är sanna visste bara han själv. Som till exempel den när kung Carl Gustaf gästade kulturbastun vid hembygdsgården.

"Vi är två här ikväll som heter Carl Gustaf"!

Med de orden lär "Bastu-Kalle" ha välkomnat sin gäst.

- Riktigt så var det inte, avslöjade "Bastu-Kalle" när han i ett annat möte sammanfattade åren som bastumästare. Men mer kan jag inte berätta än att kungen trivdes utomordentligt i bastuångorna.

Välgörande
Och det gjorde alla som tog sig tid att bada i någon av kulturbastuns olika bastur; el, ved eller rök.

Eller som en gäst uttryckte det efter ett välgörande bad:

"Det känns som om att "Bastu-Kalle" bjuder på all mat och öl - trots att man vet att man betalar för kalaset".

- Det är omöjligt att göra sig till i en bastu, förklarade "Bastu-Kalle". Alla är lika i sin nakenhet inför varandra.

Det förbrukades åtskilliga kubikmeter ved, mat och öl under ett år. "Bastu-Kalle" välkomnade som mest 7 000 personer till bastun.

- Året runt, tillade han. Bastun har gäster oavsett årstid och väderlek.

Bufféer
Mat och dryck är väsentliga delar av upplevelsen av bastukulturen. Gästerna kunde välja mellan två olika buffér som båda erbjöd delikatesser från det välkända lappländska skafferiet.

- Ville gästen ha något annat att äta så fixade jag det, förklarade "Bastu-Kalle". Jag gjorde i alla fall ett försök.

För ovana bastubadare berättade "Bastu-Kalle" om att öl och alkoholhaltiga drycker ska drickas med måtta i samband med bastubad.

- Basta först och koppla sedan av med en öl som håller några grader under rumstemperatur, rekommenderade "Bastu-Kalle". Öl ska inte heller drickas inne i basturummet.

Bastukultur
Han såg det som en angelägen uppgift att utveckla den goda bastukulturen. Alla gäster fick därför information om hur man ska bada på vettigt sätt.

- Bastukultur är en fråga om att ta hänsyn, fortsatte "Bastu-Kalle". Det är ingen bedrift att bada ut de andra från basturummet. Gör man det har man inte förstått vad bastukultur är.

Om väggarna kunde tala skulle de kunna berätta en hel del om det som har sagts i kulturbastun och gamla gästgiveriet. Sekretess och känsla för integritet satt starkt i "Bastu-Kalle"s ryggmärg.

- Det är det som är meningen med att komma hit, förklarade "Bastu-Kalle".

Hedersledamot
Till kulturbastun kom många gånger företagsledningar och projektgrupper för att i lugn och ro diskutera viktiga frågor. Visst hörde “Bastu-Kalle" vad som sades, men det skulle aldrig falla honom in och föra det vidare.

"Bastu-Kalle" var en stor vän av Svenska Bastuakademien och utnämndes också till en av den ångande organisationens hedersledamöter för sina stora insatser för den goda bastukulturen.

Även om han inte längre finns bland oss kommer "Bastu-Kalles" minne att leva vidare.

Karl "Bastu-Kalle" Grundberg blev 67 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!