David Sundström

Foto:

Dödsfall2013-01-02 06:00

David Sundström, Arjeplog, har efter en tids sjukdom avlidit.

Han och tvillingbrodern Olle föddes 1922 och förlöstes av doktor Einar Wallqvist.

Modern var barnmorskan Siri Sundström och fadern biograf- och sågverksägaren Arvid Sundström.

Som 17-åring deltog han vintern 1940 i Finlandshjälpen vid evakueringen av Hangö och körde lastbil, på dispens, över isen i Bottenviken.

I mitten av 40-talet sökte han sig till Stockholm för att läsa till ingenjör. Där träffade han småländskan Anna-Lena Dawidson och de gifte sig 1950. De köpte hus i Tullinge och dottern Elisabet föddes 1952.

Efter ingenjörsexamen började han jobba på Philips med bland annat fjärrstyrda torpeder och television. David var med och utvecklade den svenska tv-apparaten och var delaktig i de första provsändningarna 1954 i Stockholmsområdet.

När Davids far dog 1956 gick flyttlasset hem till Arjeplog och en radio- och tv-affär öppnades i Forsmans uthus på Storgatan. 1960 stod så den egna fastigheten med affärslokaler och lägenheter klar på Drottninggatan. David och Olle övertog då också Centrum Bio och den drevs sedan med hjälp av fruar och barn till mitten av 80-talet då den såldes till kommunen.

David introducerade televisionen för Arjeplogsborna vid matchen om världsmästartiteln i tungviktsboxning mellan Ingemar Johansson och Floyd Patterson 1959.

Vidare var han med och skapade Arjeplogsvesslan "Sputniken" och sålde sedan den liksom Ski-Doo, Evinrude med mera. Samtidigt startades en lappskofabrik tillsammans med Torsten Westerlund.

Sonen Lars föddes 1961. Och när sonsonen Josef föddes 1995 kunde inte en stoltare farfar skådats. Under alla år hjälpte David sina nära och kära med allt från att laga strykjärn till att vid 83-års ålder tillsammans med två vänner bygga carport och måla dotterns nybyggda tvåvåningshus i Vallentuna.

Flyget var ett av Davids största intressen. Efter återflytten till Arjeplog började han med segelflyg på is och byggde även radiostyrda modeller i den före detta skolan som sedermera blev Silvermuseet.

På 60-talet togs flygcertifikat tillsammans med Per Dahlberg och Per-Axel Andersson och fiskecampen Miekak byggdes upp. Åtskilliga flygkrascher höll på att ända hans liv i förtid. I och med flygverksamheten gjordes flygfält på Hornavans is och denna började användas av utländska biltestare i början på 70-talet.

Under 80-talet byggdes de första verkstäderna och landbanorna för tyska fordons- och komponent företag. På detta sätt blev de pionjärer inom testverksamheten som gjort Arjeplog till världsmetropol inom vintertester av fordon.

I oktober i år utsågs David och Per-Axel till hedersmedborgare för sitt entreprenörskap, sin initiativförmåga och uppfinningsrikedom, vilket de väl förtjänade.

Föreningslivet var också en viktig del i Davids liv. Han var framförallt engagerad i Lions, Köpmannaföreningen, PRO, SPF och en aktiv radioamatör.

David drevs av en aldrig sinande nyfikenhet på ny teknik och hans förmåga att laga icke fungerande ting upphörde inte att förvåna. Han var en naturmänniska och hemmanet Hannogava var en källa till stor glädje under alla år och särskilt i sällskap med son, svärdottern Lena och barnbarnet Josef.

Jakt och fiske ägnade han sig gärna åt. Som medlem i Racksunds jaktlag tillbringades mycket tid tillsammans med jaktkamrater inför och under älgjakten. David var ute på älgjakt så sent som dagen innan han drabbades av en stroke. Det är så han kommer att bli ihågkommen; på språng efter nästa upplevelse!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!