Erik Öhrling

Dödsfall2014-05-31 06:00

Erik Öhrling

Erik Öhrling, polisöverintendent, Farsta, har avlidit i en ålder av 86,5 år.

Erik föddes i ett småbrukarhem i Gäddvik, Luleå som fjärde barnet i en skara på sex. Föräldrarna var Aron och Frida Öhrling.

Efter avslutad sjuårig folkskola arbetade Erik som hantlangare vid sågverk, vid brobyggen samt i en smidesverkstad innan han som 17-åring tog värvning vid LV 7 i Luleå. Där genomgick han sedvanlig treårig underbefälsutbildnig inom yrkesgrenen Signalist.

I utbildningen ingick även den så kallade Realexamen med civila ämnen.

Han tjänstgjorde därefter några år som furir. Under den tiden tog han civilt telegrafistcertificat. I början av 1950-talet begärde han avsked från det militära och mönstrade på en supertanker som telegrafist. Tankern gick på ”värmen” som det kallades.

Det kan nämnas att han kom att sitta tre dygn i fängelse i Buenos Aires under diktatorn Perons styre. För vad visste han inte. Alla naturabehov fick göras i ett hörn på cellgolvet.

Han tjänstgjorde några år som telegrafist innan han mönstrade av och sökte sig in på polisutbildningen. Där genomgick han sedvanlig polisutbildning vid Polishögskolan. Han kom sedan att påbörja sin tjänstgöring som patrullerande polis i bland annat Klarakvarteren.

Under tiden som polis studerade han på kvällsgymnasiet för att få behörighet till högre studier och tog så småningom sin juristexamen. På dagarna jobb och på kvällarna studier i några år. Man kan säga att han kom att symbolisera uttrycket ”sin egen lyckas smed”.

Som erfaren polis med en jur kand i bagaget avancerade han till polisöverintendent. Det är bland det högsta man kan nå inom polisväsendet.

Erik har bland annat medverkat i organisationen av polisens nationella insatsstyrka. Han gjorde då studiebesök vid FBI i USA och kanadensiska Secret Service där han studerade deras insatsstyrkor. Ett tag tjänstgjorde han även vid FRA som signalspanare. Han var även under några år anställd vid Säpo.

1955 gifte han sig med ”Piteflickan”, vokalisten Gurlie Eriksson som han fick de båda flickorna, Karin och Birgitta, tillsammans med. Därefter fick han fyra skötsamma barnbarn som han var mycket stolt över.

Eriks fritid präglades under många år av boendet på somrarna i fritidshuset vid föräldrahemmet i Gäddvik. Fritidshuset kom att bli hans andningshål under ett mycket stressigt yrkesliv.

Bland många intressen fanns schack. På vintrarna deltog han i många schackturneringar till bland annat Finland. Det kan nämnas att han även vann några mindre schackturneringar.

Erik var i sin ungdom en framgångsrik boxare och slog vid något tillfälle ut den norrländske mästaren. Som broder till Erik fick jag själv fungera som sparringpartner.

Mina tankar går i dag till Gurlie och barnen med familjer och deltar tillsammans med dem samt släkt och vänner i den sorg som nu drabbat familjen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!