Linnéa Eugenia Ingeborg Vesterberg, har vid 88 års ålder stilla insomnat efter en tids sjukdom.
Hon efterlämnade maken Åke, oss två barn Elisabeth och Kjell med respektive och tre barnbarn.
Hon var född i Karlstad som näst yngst i en barnaskara av fyra och hette Qvarfordt som flicka.
Linnéas far var från Karlstad och Linnéa växte upp där. Därefter flyttade familjen till Norrbotten. Släkten på mödernet var stor och hjärtlig och hemmahörande i Sangis.
Som ung bodde Linnéa en tid i Stockholm där hon studerade vid handelsskola och arbetade som sekreterare. Men hon hade starka band till släkten och återvände till Norrbotten och Boden, nära sin mor. Under andra världskriget arbetade Linnéa som telegrafist och sekreterare vid A5.
Efter kriget extraknäckte hon som bibliotekarie på Bodens stadsbibliotek. Eftersom hon var en vacker och gracil kvinna var hon också ofta anlitad som mannekäng.
Linnéa gifte sig 1950 med hemmansägare Åke Vesterberg från Buddbyn. Tillsammans renoverade de och bosatte sig i hans hemgård där de under alla år gemensamt drivit jordbruk till husbehov och skogsbruk.
Linnéa har levt ett rikt liv i konstens, litteraturens och naturens tecken.
I en liten by var det inte alltid så lätt att bli accepterad i byagemenskapen. En bidragande orsak till hennes framgångar var hennes konstnärliga ådra. Medan barnen var små åtog hon sig att texta och dekorera uppvaktningskort till högtidsdagar åt byns invånare.
Linnéa var konstnärligt begåvad och gick olika konstskolor. Hon ägnade sig åt kroki, akvarell, pastell, teckning, men främst oljemålning.
Hon efterlämnade en riklig produktion av tavlor som hon generöst delat med sig av till släkt och vänner.
Fram till dess barnen nådde tonåren var Linnéa hemmafru men under 1960-talet började hon arbeta utanför hemmet som sekreterare hos Svenska Skogsarbetareförbundet och Folkets hus.
Ett stort engagemang i Norrbottens konstliv resulterade i en jubileumsskrift, "Bodens Konstgille 1941-2001". Ända fram till sin död var hon medlem i Bodens Konstgille. Under 1970-talet var hon medlem i Rebeckalogen Odd Fellow i Boden.
Hon var även politiskt engagerad och verksam i Boden-Centerns kvinnoförbunds styrelse under rege-ringen Fälldin. Hon var också drivkraften bakom Buddbyns Hembygdsförening. Det kulturella och historiska intresset genererade en bok, "Buddbyn genom fyra sekler", utgiven 1981. Boken baserar sig på historiska dokument och intervjuer med befolkningen i Buddbyn. Hon startade en studiecirkel "Bygd i förvandling". Boken är skriven i lättläst form för att ge läsaren historiska värden från bondesamhällets tid och boken har mött stort intresse över hela landet.
Linnéa var verksam i Boden Överluleå Hembygdsförening, Boden Överluleå Forskarförening, kulturnämnden i Boden samt ledare för olika studiecirklar i Studieförbundet Vuxenskolans regi inom sina ämnesområden. Hon har även varit kyrkvärd.
Linnéa tyckte om konsthantverk, hon vävde tyg, sydde och broderade en nationaldräkt och Norrbottensdräkt både till sig själv och sin dotter.
Hon var en av drivkrafterna bakom Bodens Skrivargrupp.
Eyvind Johnson-sällskapet, var en av Linnéas stora passioner. Nobelpristagaren som föddes i Björkelund i en bagarstuga har fått denna omvandlad till ett "Eyvind Johnson-museum" möblerat och inrett på Linnéas initiativ och med hennes personliga ägodelar för att illustrera hur hemmet kunde sett ut under Eyvinds Johnsons barndom. Boken "Björkelund - Eyvind Johnson - Boden", är författad av Linnéa och utgiven av Studieförbundet Vuxenskolan 2006.
Förutom detta ägnade sig Linnéa åt släktforskning. Hon hann till 1600-talet för sin egen släkt och för Åkes släkt ända ner till 1500-talet.
Utöver detta fostrade hon två barn samt skötte hem och trädgård oklanderligt.
Hennes poetiska briljans förnekade sig aldrig, så sent som några dagar före sin död skrev hon en dikt till ett av sina barnbarn.
Linnéa sörjs närmast av barn och barnbarn. Hennes make Åke dog endast fyra dagar efter sin hustru.
Efter ett drygt 62-årigt äktenskap förenades de i döden och kommer att få gemensam begravning och minnesstund.
dottern Elisabeth
Westerberg-Gunnarsson
sonen Kjell Westerberg