Ingvert Holmqvist har efter en tids sjukdom avlidit lördagen den 5 februari. Han blev 82 år.
Ingvert var född och uppvuxen i Malmö. Pappa Tage kom från Limhamn och mamma Hanna från Eslöv. Ingvert är den äldsta i syskonskaran på tre barn, Ingvert, Wivi och Kjell.
De första åren bodde familjen Holmqvist på Hagagatan och Kulladal. Under skoltiden i mitten av 30-talet bodde de på Granbacken vid Husie kyrka.
Efter sju år i folkskolan arbetade Ingvert tillsammans med sin far på en expeditionsfirma, senare som om trädgårdsarbetare på Jägersro.
Han började senare på Kockums mekaniska verkstad och var så med på den stora metallstrejken 1945.
I slutet av 1940-talet kom Ingvert till Tekniska röntgencentralen i Malmö. Det var en firma som hade uppdrag runt hela landet: Kockums i Malmö, varvet i Landskrona, socker- och pappersbruk i Skåne och Småland.
Då Ingvert var 19 år sände hans firma honom på uppdrag till Harsprånget. Hans uppdrag var att granska kvalitén på tilloppstunneln. Här mötte han sin vän Birger Danielsson från Dal. Tillsammans besökte de Luleluspen vid Luspebryggan där Ingvert mötte Kajsa Andersdotter Kielatis och Birger mötte Ebba-Elin Tuolja.
Ingvert och Kajsa blev kära. Hösten 1948 förlovade de sig, de har fått 62 år tillsammans.
De flyttade till Malmö där Inga-Maria föddes. Ingvert studerade via Liber Hermods.
Ingvert ock Kajsa flyttade till Porjus och där föddes den andra dotten Wivi-Anne.
Ingvert började arbeta vid Vägverket i Norrbotten där han var med om att bygga vägar och broar i Jokkmokk och i södra Norrbotten; Karatsvägen och bron över Purkiforsen, Tjåmotis, Morjärv, Svartbyn, Överkalix, Korpilombolo och Tärendö.
När barnen började skolan flyttade familjen till Messaure och arbete som byggmästare vid Vattenfall. Det var i december 1957. Det var det sista Vattenfallssamhället. Där bodde de fram till 1964 då familjen flyttade till Jokkmokk. Ingvert pendlade senare mellan Jokkmokk och byggena i Seitevare, Parki, Akkats, Randi, Ligga, Jokkmokk och Laxede.
Arbetskamraterna valde Ingvert till ordförande för arbetsledarföreningens avd 75. Där har Ingvert företrätt sina kollegor bland annat som facklig förhandlare. Det visade sig bli tio års arbete för medlemmarna.
1988 vid 60 års ålder tog Ingvert avtalspension.
Intresset för föreningsliv och fiske utvecklade Ingvert och en kamrat Sven Wikslund, polis från Luleå, samt fiskare från Arjeplog föreningen Storlule fiskeförening. Föreningen hade bildats för att främja fiskarnas situation i Norrbottens inland. den blev ansluten till Norrbottens inlandsfiskare och ingick i Svenska insjöfiskarnas riksförbund.
Genom styrelsearbete som kassör för insjöfiskarna blev kontaktnätet stort runt hela Sveriges yrkesfiskare. Som en av grundarna av lokal förening för insjöfiskarna blev hans stöd för insjöfisket och inlandsfiskarnas villkor att många fick bidrag för fisket genom länstyrelsen.
Under 70-talet blev Ingvert aktiv inom föreningen Jokkmokks Socialdemokratiska arbetarekommun och det ledde till ordförandeskap i föreningen och fullmäktigearbete.
1980-83 ledde det politiska intresset till ordförandeskap i kyrkofullmäktige nuvarande kyrkoråd.
Kyrkorådet utsåg Ingvert till kyrkvärd 1985 vilket har varit ett stort intresse fram till 2005.
Tillsammans med Kajsa har många somrar tillbringats på hundutställningar genom Svenska lapphundsklubben och Svenska kennelklubben. Inom Svenska lapphundsklubben har Ingvert även varit ledamot i styrelsen .
Under somrar och annan ledig tid har han bygg stugor, främst stugan i Kallakviken, Storlule. Tillsammans med Kajsa, barn och mågar och barnbarnen Torbjörn, Sanna, Simon och Sebastian har Ingvert tillbringat somrar och helger i sin fritidsstuga.
De fyra barnbarnen har bott nära, så många läxor och sagor har blivit lästa,och många skjutsar hit och dit - alltid en hjälpande hand när det har behövts.
Matlagning var också ett av intressena. Det fanns ingen som gjorde godare wienerbröd, rosenbröd, ärtsoppa, kåding och kyckling marengo änIngvert.
Korsord och klurigheter var ett stort nöje efter pensionen
I stor saknad.
Kajsa,
barnen med familjer