Förra länsrådet Lars Backlund har, som tidigare meddelats, avlidit i en ålder av 86 år.
***
Lars Backlund var under sin aktiva gärning en av förgrundsgestalterna i Sverige inom regionalpolitiken. När han 1965 anställdes vid länsstyrelsen i Norrbottens län fick han ansvaret för att bygga upp en verksamhet som var helt ny och som då benämndes lokaliseringspolitik. Han var redan något av en regionalpolitisk expert genom sin akademiska avhandling om konsekvenserna för regionerna av skillnader i företagens transportkostnader. 1971 utsågs han till länsråd och därmed landshövdingens ställföreträdare i länet.
Regionalpolitikens verktyg förändrades från 1980-talet av regering och riksdag. Kännetecknande för Lars Backlund var att han snabbt insåg vad en ny politik krävde. Tillsammans med landshövdingarna skapades då nya arbetsmetoder som i sin tur faktiskt blev grundläggande för till exempel glesbygdspolitiken i landet.
Lars Backlund var hängiven det län han ägnade sitt yrkesverksamma liv. Hans kunnande och engagemang gav bestående resultat inom många områden. De har visat sig få en vidsträckt betydelse med egen kraft att växa.
Han insåg tidigt att länets näringsliv måste diversifieras. Den kunskapsmässiga infrastrukturen var den centrala förutsättningen för utvecklingen i en region. Vi vill framhålla Lars Backlunds betydelse här eftersom så mycket i Norrbottens län i dag utgår från resultaten av det han så klarsynt och så målmedvetet arbetade för.
Som ledamot i den så kallade Malmfältsutredningen 1981 - 84 gjorde Lars viktiga insatser för Kirunas och Gällivares framtid. Hans analys om möjligheterna att vidareutveckla gruvnäringen var insiktsfull och han påverkade i hög grad utredningens slutsatser. En rad insatser gjordes som bland anant lade grunden för dagens framgångsrika LKAB.
Lars insåg också möjligheterna att vidareutveckla rymdverksamheten i Kiruna till den breda internationella arena den är idag. Institutet för rymdfysik, forskningsradarn Eiscat, satellitverksamheten på Esrange och rymdutbildning hade en stark förespråkare hos Lars.
Forskningen och utbildningens betydelse för att utveckla länets näringsliv var en självklarhet för Lars. Han såg högskolan - som det då hette - som ett av länets viktigaste verktyg för att förnya företagandet och ta tillvara den innovativa kraft som han visste fanns i länet. Politiker, företagare och forskare behövde en gemensam bild av vilka dessa möjligheter var. För Lars var detta en viktig pedagogisk uppgift och han ägnade en stor del av sitt uppdrag åt detta. Diskussionerna fördes inte bara på länsplanet. Lars blev en viktig länk mellan länets ambitioner och departementens och regeringens företrädare i frågor som rörde den högre utbildningen i Norrbotten. Idag har Luleå tekniska universitetet utvecklats till en stark internationell spelare med en attraktionskraft som sträcker sig långt utanför landets gränser. Lars Backlund har en del i detta.
Lars tog också initiativet till att etablera Norrbottens forskningsråd. Han insåg värdet av att till länet koppla en rad kvalificerade, externa representanter för forskning och näringsliv som kunde bistå med råd och synpunkter på vilka satsningar som bäst skulle gynna Luleå tekniska högskola och länets näringsliv. Han var en drivande kraft för att ta fram ekonomiska resurser för detta genom sina kontakter och sin förmåga att få andra att lyssna och förstå.
Teknikens hus var ett annat av Lars starka intressen. När idén föddes att tidigt väcka barn och ungdomars intresse för teknik och tekniska studier blev Lars en av dess allra starkaste förespråkare. Genom otaliga kontakter med näringslivets företrädare och beslutsfattare bidrog Lars på ett avgörande sätt till tillkomsten av Teknikens Hus. Idag är dess betydelse oomstridd och flera miljoner besökare sedan starten bekräftar det geniala i denna satsning.
Satsningarna på Högskolan var för Lars inte en luleåfråga. Han såg Högskolan som hela länets motor. I början av 80-talet var Lars en av de absolut mest drivande krafterna för att skapa Teknikbyn Aurorum - idag Aurorum Science Park. På Lars initiativ samlades politiker, högskoleledning och länsstyrelsen i ett gemensamt arbete för att skapa en arena för nya, innovativa och "ingenjörstäta" företag. Det var Lars analys, hans idéer och engagemang som gjorde Aurorum möjligt. Idag finns här mer än 1 000 anställda och rader av företag. Hundratals unga flickor och pojkar har sett Aurorum som sin första anhalt som företagare och entreprenörer på väg ut i världen.
Det omfattande, idoga och framgångsrika arbete Lars lade ned på att förverkliga Ajjte - Svensk fjäll- och samemuseum i Jokkmokk är ytterligare ett exempel på det som minner om Lars Backlunds insatser för vårt län.
Vid Lars sista besök i Norrbotten sommaren 2010 (då ovanstående foto togs) kunde han nöjt konstatera att hans drömmar gått i uppfyllelse. Han var som vanligt anspråkslös i bedömningen av sin egen insats. Vi, som var med då och som är med nu, vet att Norrbotten hade varit fattigare utan Lars Backlund.
Vi hade förmånen att samarbeta nära med Lars som vår chef. Han utstrålade en naturlig auktoritet utan att på något sätt vara auktoritär. Tvärtom! Genom att lyssna och komma med konstruktiva kommentarer skapade han ett lugn och en säkerhet bland sina medarbetare. När vi kom in till honom i hans stora och välorganiserade arbetsrum i ett ärende av det ena eller andra slaget, visste vi att ett stimulerande, uppmuntrande och utvecklande samtal väntade. Han förmedlade en känsla av respekt för sina medarbetare vilket säkerligen kan förklaras av att Lars aldrig hade behov av att framhålla sig själv. Han var prestigelös. Lars var aldrig fördömande varken då det gällde sak eller person. Hans stilistiska förmåga inspirerade oss att förbättra vår egen behandling av det skrivna ordet.
Ett välorganiserat intellekt stod i paritet med ett välordnat skrivbord. Här rådde harmoni mellan hand och ande. Detta tog sig också uttryck i hur han noggrant förberedde sina offentliga framträdanden. Återigen avspeglade detta Lars djupt rotade respekt för sina medmänniskor. Om folk avsatte tid för att lyssna på honom, skulle de också erbjudas någonting väl genomtänkt och väl förberett.
Vi är tacksamma för att våra yrkesliv berikats och stimulerats av en personlighet som Lars Backlund.
Staffan Borg
Barbro Medin-Levén
Jan-Olof Hedström
Sven Persson