Stig Hamrén har avlidit

Stig Hamrén deltog i Projekt Pilgrimsfalk. På bilden sätter han ut en unga från aveln.

Stig Hamrén deltog i Projekt Pilgrimsfalk. På bilden sätter han ut en unga från aveln.

Foto: Mats Hamrén

Dödsfall2011-09-02 06:00

Stig Hamrén, Harads, har avlidit den 10 juni. Han blev 73 år.

Närmast anhöriga är dottern med familj och hans två bröder med familjer.

***

Stig började redan i unga år direkt efter skolan att arbeta i sin pappas bageri, Hamréns Bageri och Café, sedermera Hamréns Konditori i Harads.

Han var en duktig orienterare och tävlade under ungdomsåren. Som skicklig fotograf valdes främst motiv av människor och natur. Stig var mycket intresserad av ishockey och åkte bland annat till Tyskland för att titta på ishockey-VM 1955. I många år spelade Stig i Harads IF:s ishockeylag. Han var en suveränt skicklig och elegant tekniker och spelfördelare. Vi bröder (nio-tio år yngre) glömmer aldrig att vi fick följa med storbrorsan ända till Skellefteå och se på fantastiska matcher under Skellefteås storhetstid i slutet av 50-talet. Han var även en duktig kortspelare och tävlade i bridge under många år. Trav och V 75 var också ett stort intresse.

I början av 60-talet träffade han Birgitta Lundberg från Degerbäckens by. De gifte sig och fick dottern Liselotte. Tillsammans arbetade de med konditoriet, med sina berömda wienerbröd och Hamréns limpa och hallongrottor. 1987 gick Stig och Birgitta skilda vägar. 2001 föddes barnbarnet Jonathan, som betydde mycket för morfar.

En av hans stora fritidssysselsättningar var fiske, alltifrån pimpling, abborrmete, harr- och öringfiske med fluga i småälvarnas forsar till lax- och havsöringsfiske i den då mäktiga Edeforsen, men kanske framför allt det fascinerande forellbäckmetet i täta videsnår. Vi småbröder fick tidigt följa med på massor av spännande fiskefärder ut i för oss okända vildmarker. Den mäktiga och speciella fjällnaturen fångade också Stig. Många fjällturer blev det, såväl fiske-/fågelturer på sommaren som vinterturer på skidor med pulka.

Stigs största intresse kom att bli naturen, speciellt fåglar och fågelskydd. Det blev mer än ett stort intresse, det blev hans livsstil med ett engagemang utöver det vanliga. Hans nyfikenhet för fåglar väcktes av den välkände naturfotografen Arne Blomgren. Otaliga "fågel"-resor runt om i hela Norrbotten gjorde de två och då och då fick man följa med på sådana höjdarexkursioner. Stig började tidigt sköta ringmärkningen av allt från små Gärdsmygar till väldiga Kungsörnar. Tusentals ringar har han hunnit med under årens lopp, det ser man i hans noggranna noteringar. Han blev extra engagerad i rovfåglarna och bevakade alltid när avverkningar från skogsbolagen var på gång för att se till att det lämnades tillräckligt med skog runt känsliga häckningsplatser.

I början av 80-talet bildades Projekt Pilgrimsfalk Norrbotten. Sedan dess har Stig lett den gruppen och arbetat tillsammans med några av sina bästa vänner. Pilgrimsfalken höll på att dö ut i Sverige på grund av miljögifter, bara några få par fanns kvar, på västkusten och i Norrbotten.

Efter att ensam ha arbetat i bageriet under flera år avvecklade han hela företaget 1995. Nu kunde Stig lägga ner ännu mer tid av ideellt arbete för bland annat falkarna. Väldigt många dagar och väldigt många mil runt om i hela Norrbotten har det blivit. Projektet har blivit framgångsrikt och pilgrimsfalken anses räddad nu, vilket Stig tyckte var oerhört skönt.

2004 tilldelades Stig Svenska ornitologiska föreningens forskningspris för framstående forskningsinsatser. Han blev också 2009 utsedd till hedersmedlem i Norrbottens ornitologiska förening.

Stig var en väldigt omtyckt och ödmjuk person. Han var plikttrogen, ordentlig, noggrann och även en riktig spjuver. På senare år drabbades han av olika sjukdomar, men var alltid glad och tacksam över all hjälp. Saknaden är stor men samtidigt är vi enormt tacksamma för all inspiration och allt upptäckande han givit oss.

Liselotte, Mats och Kjell

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!