Tage Johansson
En sann hembygdsvän och forskare har gått ur tiden. Tage Johansson, Naartijärvi, Nedertorneå, bedrev jord- och skogsbruk tillsammans med hustrun Stina (född Tyni) på sin fädernegård i Naartijärvi, nära gränsen mot Kalix. Tillsammans fostrade de fyra barn. Tage blev 81 år.
Han var tidig med både släktforskning och upptäckare av spår efter fornminnen i vår kommun.
I samband med den stora inventeringen av fornminnen för en ny ekonomisk karta, som utfördes av Riksantikvarieämbetets personal tillsammans med Lantmäteriet under flera år på 1980-talet, initierade vi tillsammans med Tage ett samarbete mellan de professionella forskarna och markägarna, där han var en av dessa.
Många gamla hade sett konstiga märken på sina marker och undrat vad det kunde vara. Denna idé togs emot med öppna armar av främst chefen för RAÄ Nord, som den speciellt öppnade avdelningen av denna statliga institution i Luleå kom att kallas.
De tog upp samtliga tidigare ekonomiska kartor över kommunen från 1940-talet från arkivet i Gävle. Nu fick varje by kartor över sina marker och kunde anteckna sina uppgifter på dem.
Under det följande året genomförde vi tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan 14 studiecirklar inom Haparanda kommun. Markägarna samlades byavis och berättade om sina iakttagelser. Tillsammans med övriga anteckningar sändes dessa till en institution i Umeå för registrering, varefter byarna fick tillbaka sina kartor.
Inventerarna kunde därefter med lätthet komma i kontakt med respektive markägare och diskutera de gjorda fynden på plats. Denna idé fortsatte sedan i andra kommuner i länet.
Vad gäller släktforskning var Tage en pionjär. Tack vare närheten till Demografiska databasen i Haparanda kunde han bedriva forskning med professionella metoder och med sakkunnig hjälp av personalen. Men ändå var det nog hans brinnande intresse och noggrannhet i arbetet som gjorde att han kunde kartlägga många släkter och upprätta antavlor med absolut korrekthet. Tage var en av de tidiga amatörerna som lärde sig tyda gamla handstilar i våra kyrkböcker.
Han har därmed kunnat ledsaga många efterföljare vid sina kurser. Tack vare Tage och andra samtida pionjärer samt närheten till databasen har vi idag en aktiv släktforskarförening i Haparanda.
Tage var givetvis knuten till vår hembygdsförening också. Där kom han att inneha vice ordförande- posten fram till föreningens nedläggning 2012 efter 30 år. 2001 tilldelades han Sveriges Hembygdsförbunds hedersnål med lagerkrans med följande motivering:
”Vi vill härmed föreslå Tage Johansson till mottagare av hedersnål med lagerkrans. Han har under sitt verksamma liv varit jordbrukare och aktiv inom jordbrukarrörelsen och dess närstående organisationer samt Studieförbundet Vuxenskolan. Tage har varit mångårig vice ordförande i vår förening och därvid under flera decennier varit cirkelledare i främst släktforskning vid Studieförbundet Vuxenskolan, i nära samarbete med Demografiska databasen vid Umeå universitet. Han är dessutom en hängiven amatörforskare inom arkeologi och historia och har kunnat visa upp ett flertal intressanta arkeologiska och historiska fynd och lokaler, bland annat i samband med inventeringarna som gjordes inom vår kommun på 1980-talet. Om Tage Johansson kan verkligen sägas att han utfört ett förtjänstfullt och troget arbete för hembygden och inom hembygdsrörelsen.”
Vi vill tacka Tage för hans stora stöd och inspiration i våra arbeten. Vila i frid.