Erik Holmkvist avled den 29 november 2010 på Sunderby sjukhus i en ålder av 81 år.

Erik är född och uppvuxen i Kalix-Nyborg. Han hade en älskad äldre syster bosatt i Örnsköldsvik som gick bort för några år sedan.

I ungdomsåren var Erik en mycket duktig fotbollspelare i byns fotbollslag. Intresset för fotboll behöll han hela livet.

Erik började tidigt arbeta som försäljare på Konsum i Nyborg och därefter Konsum i Kalix och senare som föreståndare för Konsum i Kamlunge.

Eivor och Erik gifte sig 1953. Erik fick då anställning som föreståndare för Bälinge Handelsförening med bostad i samma fastighet.

1956 köpte makarna sin första livsmedelsaffär Tigern på Prästgatan i Luleå och flyttade till Luleå. 1966 öppnade de en ny butik- Skepparn i Mjölkuddens centrum, 1972 Skepparns Stormarknad vid Skutviken i Luleå och 1980 Handelsmannen i Hertsö centrum. Under åren 1956-1985 ägde och drev makarna nio livsmedelsbutiker i Luleå och Boden under olika tidsperioder.

1976 startades Skepparns bilförsäjning i Luleå och Kalix. Först GM:s bilar och senare Ford. Företaget i Luleå såldes 1997 och i Kalix 2004.

Erik blev känd under namnet Skepparn. Han var en skicklig mycket uppskattad affärsman.

Förutom att Erik arbetade aktivt i sina butiker var han under åren 1964-1974 vice ordförande i Hakonbolaget Ica i Västerås och ledamot i Icas Centralstyrelse, Svenska Företagareförbundet och 1979 ordförande i Norrbottens Handelskammare.

Erik var politiskt aktiv och blev ordförande i Moderata Samlingspartiets Luleåkrets 1975-1985, vice ordförande för länsförbundet 1976-1985 och ordförande 1985-1988.

Han var ledamot i kommunfullmäktige i Luleå 1980-1985, drätselkammaren, kommunstyrelsen och hamnstyrelsen. Han var landstingsledamot i Norrbottens läns landsting, gruppledare och oppositionsråd.

1985 blev Erik invald som riksdagsledamot för Moderata samlingspartiet i Norrbotten under två perioder. Erik medverkade under de åren som ledamot i bostads-, arbetsmarknads- och näringsutskottet.

Han var under några år vice ordförande i riksdagens nykterhetsgrupp.

Åren 1984-1886 arbetade Erik aktivt mot en utbyggnad av vattenkraften i de outbyggda älvarna i Norrbotten.

Erik brukade nämna, att han var mycket nöjd med att man då lyckades förhindra en utbyggnad av Råneå älv.

Erik har varit aktiv medlem i Tempel Riddare Ordern i Luleå under 50 år och har tilldelats orderns hederstecken.

1966 byggde makarna sin villa på Slipvägen i Mjölkudden med utsikt över Luleälven och en fin trädgård.

Erik beundrade Eivors blommor och buskar i trädgården. Han följde årstidernas växlingar i naturen och fågellivet sommartid på Pilatusgrundet strax utanför.

Sommarbostaden Sörgården i Alhamn har under många år varit makarnas älskade sommarviste.

Erik tyckte mycket om att färdas med båt och vistas i Luleå och Kalix skärgård. Särskilt kände han för släktingarnas sommarstugor på öarna i Nyborgs skärgård som han tillsammans med Eivor ofta besökte.

Erik var en aktiv och utåtriktad person. Han hade en stor bekantskapskrets. Erik var mycket gästvänlig och omtänksam och hade en mycket fin personlig kontakt med släktingar, vänner och bekanta.

Han var mycket intresserad av konst, litteratur och släktforskning. På senare tid läste han mycket böcker. Erik hade en stor förmåga att uttrycka sig.

Det var ofta han som uppvaktade vid bemärkelsedagar och även den som med värdighet tog avsked. Erik läste ofta några väl valda dikter ur sina samlingar.

Efter en lång och aktiv livsgärning lämnar Erik ett mycket stort tomrum efter sig. Sorgen och saknaden är stor för hustrun Eivor och sönerna Lars och Peter med familjer och alla släktingar, vänner och bekanta.

Rolf Nordqvist