Jan-Ivar Johansson 70 år

Foto:

Födelsedag2020-03-28 06:00

Jan-Ivar Johansson, Södra Sunderbyn, fyller 70 år den 30 mars.

Han är gift och har två flickor 29 och 33 år gamla. Han är både studerande och pensionär.

Efter gymnasiestudierna 1969 arbetade han en period som SSU-ombudsman och vaktmästare. Har verkat som mediepedagog efter journaliststudier i Kalix 1972-74. Han har även arbetat åt Norrbottens bildningsförbund, Barnfilmrådet, Unga Örnar Luleåkretsen, Sunderby, Strömbäcks och Storumans folkhögskola. Då Medieprogrammet infördes på gymnasiet avbröt han sina dåvarande doktorandstudier och tog anställning som medielärare på gymnasiet, först på Bergnässkolan och sedan i Gymnasiebyn i centrala Luleå där han arbetade de sista 23 åren av yrkeslivet. Han har även undervisat på medieinriktningen på Musikhögskolan i Piteå och varit engagerad som expert då Skolverket tog fram läroplanen för medieprogrammet.

Som 16-åring blev han ordförande för SSU Guevara, gymnasiets SSU-klubb. Han var även sekreterare i kretsstyrelsen och i distriktsstyrelsen. Uppdraget gjordes så småningom om till en informationssekreterarpost med ansvar för agitation och information om verksamheten. Han fick då upp ögonen för hur viktigt det är för demokratin att alla kan kommunicera vad man tycker i så många former som möjligt och bestämde sig för att bli mediepedagog med syfte att folkbilda i den andan. Efter en kort tid som journalist på tidningen Härjedalen / Länstidningen i Sveg och Östersund fick han chansen att på Norrbottensbildningsförbund arbeta som mediepedagog tillsammans med flera andra sorters kulturpedagoger. Detta ledde till uppdrag åt barnfilmrådet och så småningom anställning hos Unga Örnar som instruktör med inriktning mediepedagogik. Där drevs i slutet av 70-talet inte mindre än 52 visningsställen för film i Luleå där vi aktiverade deltagarna i filmernas teman. Bio Kontrast, Barnens Bio kontrast, Ungdomens Bio kontrast och även Äldres Bio Kontrast där film och projektor reste runt på äldreboenden och ålderdomshem. På detta följde ett flertal förtroendeuppdrag inom Unga Örnar och Socialdemokratin. I slutet av 70-talet fick han Luleås kulturstipendium, och blev därefter invald i Luleå kulturnämnd där han satt i 38 år. I dag är han ordförande i Luleå närradioförening, ordförande i Sunderby Socialdemokratiska förening, och sitter i Föreningsarkivets styrelse med mera .

Fritidsintressena under åren har varit läsning, studier, politik med fokus på barn, kultur och skola samt kulturhistoria. Som son till en värmeskötare och kulturintresserat Folket I Bild-ombud växte han upp med böcker som det normalt inte fanns många av i ett arbetarhem. På väg till skolan vid Frösö kyrka passerade han författaren Axel Lindströms bostad och Arnjotlägden där Wilhelm Pettersons Bergers opera Arnjot spelades som taldrama på somrarna. Vid utsiktstornet Stocketitt låg också lämningarna av Frösö trivialskola och Jämtlands första bibliotek. De första årskurserna i studierna avhölls i nuvarande församlingshemmet till 1100-talskyrkan Frösö kyrka strax ovanför Wilhelm Petterson Bergers sommarhage.

Efter gymnasiet och två år på Kalix folkhögskola började han arbeta men återupptog studierna 1982 då han ville förbättra sina kunskaper i media och gick Dramatiska Institutets allmänpraktiska linje och kunde under det året ändra namnet till Mediepedagogisk linje som elevrepresentant i Dramatiska Institutets styrelse.

Efter att ha hittat sin tillkommande och fått en flicka 1987 fortsatte han studierna parallellt med arbetet. Familjen flyttade några år ner till Umeå och han läste media på Umeå universitet och blev antagen som doktorand. Han valde att återgå till det praktiska arbetet med barn och ungdomar i och med att gymnasiet inrättat ett medieprogram. Så småningom fortsatte han med sina studier och tog en folkhögskolelärarexamen på Linköpings universitet och en magisterexamen i pedagogik på LTU. Han har även läst kortare kurser i IT-pedagogik på Kalmar högskola (nu Linnéuniversitetet), Karlstads universitet och på senare år en gymnasielärarexamen i samband med gymnasiereformen som bland annat lade ner medieprogrammet på gymnasiet som krävde behörighet av lärarna fick honom att läsa in ytterligare en lärarexamen. Efter att ha genomfört tolv års grundskola, två år på folkhögskola och cirka tio års universitetsstudier ser han sig som en föregångare när det gäller livslångt lärande.

Familjen har ett fritidshus i Stärkesmark utanför Vännäs och Jan-Ivar betraktar sig mera som norrlänning än tillhörande något speciellt landskap. Trots jämtländsk flagga på villan i Sunderbyn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om