Bufff ser till barn och ungas bästa

eronica Blomberg, regional samordnare för Bufff, berättade hur de arbetar för barns och ungas bästa.

eronica Blomberg, regional samordnare för Bufff, berättade hur de arbetar för barns och ungas bästa.

Foto:

Föreningsliv2020-03-26 06:00

SPF Åkerbärets berättarcafé har haft besök av Veronica Blomberg, regional samordnare för Bufff – Barn och ungdom med förälder/familjemedlem i fängelse.

I Sverigefinns cirka 30 000 barn som har en förälder i fängelse eller inom frivården. Om man räknar med alla de barn som har en bonusförälder eller ett syskon i fängelse blir de många fler.

Bufff är en organisation som besöker de häktade eller dömda. De arbetar på 14 orter i Sverige. De ansöker om statsbidrag via Kriminalvåren och Socialstyrelsen och har en önskan att alla kommuner skulle vara behjälpliga. Luleå kommun har bidragit med 5 000 kronor till verksamheten. Då summan är ganska blygsam tar man tacksamt emot bidrag från allmänheten. Kriminalvården ansvarar inte för barnen i utsatt situation.

Bufff har 23 anställda i Sverige som samverkar med kommunerna.

Till Bufff vänder sig barn och ungdomar som har behov av att få prata av sig med alla de tankar som snurrar runt i huvudet. Barn och ungdomar kan även vända sig till lärare eller skolsköterska som också har tystnadsplikt och inte får berätta vidare till någon annan. De har tystnadsplikt precis på samma sätt som de anställda på Bufff.

Veronica Blomberg uppmanade att påminna barn som lever med anhörig i fängelse att det aldrig är barnets fel att pappa, mamma eller syskon sitter i fängelse.

”Enligt FN:s barnkonvention har du som barn rätt att träffa dina föräldrar i fängelse om du vill, men ingen kan tvinga dig. Barnkonventionen gäller som lag i Sverige, hjälp barnen att tyda den”, uppmanade Veronica Blomberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om