Föreningen ett forum för anhöriga till en närstående med demensjukdom. Föreningens viktigaste uppgift är att vara en röst för personer med demenssjukdomar och deras anhöriga. Anhöriga får en tuff uppgift när någon i ens närhet får en demensdiagnos. Det är ett arbete man inte har sökt och sjukvården är inte så bra på uppföljning när man fått en diagnos. Ofta hör man ingenting, att jämföra med om diagnosen är cancer eller hjärtkärlsjukdom.
Behovet av information är stort, ofta har man som anhörig ingen erfarenhet. Kommunerna har resurser för olika behov när man drabbats av demenssjukdom, men fortfarande ligger den största insatsen hos anhöriga som blir informella vårdare
Enligt Björn Ekman vid Lunds universitet, motsvarar värdet av de informella vårdarnas insatser 152 miljarder vilket utgör 3 procent av BNP.
Erfarenheten vi har i föreningen är att påfrestningen för anhöriga ofta är betydande och vi pratar om sorg, oro och skuldkänslor. Att samtala med andra i liknande situation, har en läkande och stödjande effekt.
Under senare år har ny forskning visat att livsstilsförändringar har en bromsande effekt på sjukdomen. Främst är det Finger-studien som lyft fram positiva resultat. Demensförening har för tredje vintern i rad haft en studiecirkel, Hjärnhälsa - på dina fem fingrar.
Personer som själva märker en kognitiv svikt är mer benägna att söka hjälp nu än tidigare. Det finns läkemedel som är symtomlindrande, idag är hoppet att bromsmedicin, som har blivit godkänt Sverige, kommer att skrivas till fler personer.
Ett önskemål är att de som får en demensdiagnos får en vårdplanering, för att kunna få stöd och se fram emot att leva ett värdigt liv trots sjukdomen.