Bronsmedaljören från Rio-VM i fotboll 1950, Lennart Samuelsson, avled den 27 november 88 år gammal.

Vid OS-fotbollen i Helsingfors 1952 fanns han med i silverelvan. Under sin blomningstid som aktiv spelare representerade han Elfsborgs IF.

Under 50-talet var han proffs i OSG Nice men ett komplicerat benbrott satte stopp för fortsatt karriär. En lysande tränarbana inleddes.

IFK Luleå
Varför ska denna "boråsknalle" få utrymme i våra spalter kan nog vän av ordning och relevans undra?

Joo, det förhåller sig som så att Lennart Samuelsson var en starkt bidragande orsak till att Norrbotten för första gången fick ett lag som tog en framskjutande plats när den svenska fotbollskartan skulle tecknas i skiftet mellan 50 och 60-tal.

Ansvariga i IFK Luleå fick i slutet av 50-talet klart för sig att de hade något stort på gång. De hade en rad talangfulla spelare såsom Bernt Larsson, Sören Jönsson, Mats Granberg, Garvis Öhman, Thure Isaksson och Sture Lindvall med flera. Det som skulle tillföras var strategi och disciplin, följaktligen anställdes Lennart Samuelsson som spelande tränare.

Bernt Larsson, 81 år och IFK-legendar med mer än 200 matcher i den vita kamrattröjan berättar

Allsvenskt kval
- Han kom till oss på våren 1959 men först på höstsäsongen blev hans spelarkontrakt klart. Han var ingen tekniker men hans energi och framåtanda var helt otrolig, han kunde från sin backplats förstöra dagen för vilken stjärnforward som helst. Tyvärr hade han problem med ett knä och var ofta skadad men han fick med sig en trollgubbe från anrika klubben Uddevallaklubben Oddevold, en högerytter som lystrade till namnet Kalervo Siira.

Vann serien
1959 vann IFK serien och det blev kval mot Jönköping Södra. Luleågrabbarna blev en munsbit för smålänningarna 1-2 och 0-7 blev förlustsiffrorna. Till nästa säsong vässade IFK eggen och truppen ytterligare.

- Det var framförallt konditionen vi förbättrade, berättar Bernt Larsson. Det var snöpulsning på Burströmska Gärdan, ofta med inslag av blodsmak i munnen.

-Milspåret på Ormberget var vi också flitiga besökare av. Kamratskapet i gänget var fantastiskt och med hjälp av Lennart kom vi alla att prestera - jaa, nästan över vår förmåga.

Nästa säsong vann de serien i överlägsen stil. Det blev allsvenskt kval och motståndare var IFK Kristianstad, Elfsborg och Örebro SK.

Skåningarna besegrades med 2-1. I trettiförsta minuten tog Sture Lindvall ner bollen på bröstet i mittcirkeln och avancerade några meter och sköt stenhårt i mål. Thure Isaksson gjorde det andra målet.

- Efter matchen kom Putte Kock ner till oss och sa att han var så imponerad av målet så cigarrstumpen svaldes, berättar Bernt. Det ska jag säga att på den tiden spelade vi med tunga remmade läderbollar, den träff Sture hade på bollen var helt unik.

Möte med landslagsmän
Nästa match gick hemma mot Elfsborg med landslagsmännen Henry Larsson och Boris Målberg och Vigar Bartholdsson från Island. I femte minuten krutade Sture Lindvall in 1-0, "boråsknallarna" fick skrämselhicka, de repade sedan mod och lyckades vinna med 3 -1 men matchen var väldigt jämn.

Råsunda
Avgörandet skulle ske på Råsunda inför 18 000 åskådare med Örebro SK som motståndare, vars stjärnor var Leif Wendt och centerhalven Orvar Bergmark, den senare vald till världens bästa högerback vid fotbolls-VM 1958.

I hällregnet tog närkingarna ledningen med 2-0. I andra vände det och Mats Granberg petade in 2-1 och Luleågrabbarna tog över, det var världsspelaren Orvar Bergmark som räddade ynglingarna från gnällbältet undan nederlaget.

För att förstå Lennart Samuelssons och hans adepters bragd måste den sättas in i ett sammanhang.

Vann allsvenskan
Elfsborg vann allsvenskan nästa säsong med i stort sett samma lag. Enda nyförvärvet var Ove Grahn som fick spela fyra matcher i gula tröjan. Örebro SK belade en bronsplats i serien samma år. IFK Luleå gick jämna matcher mot två av Sveriges absoluta topplag.

1962 blev Lennart Samuelsson tränare i dalaklubben Brage, han tog centertanken Sture Lindvall med sig.

Till allsvenskan
1965 gick Brage med nämnda duo upp till allsvenskan. Än idag talas det i Borlänge om Luleå-Lindvalls mäktiga skott.

Lennart tillbringade också några år som tränare i Örebro SK. När hans fotbollsengagemang avslutades blev han uppskattad fritidskonsulent i Borlänge.

När norrbottnisk fotbollshistoria präntas måste Lennart Samuelssons namn med!