Förening efterlyser miljoner

Politikertyckanden om hur kommunens budgetöverskott bäst bör användas hörs från flera olika partier.I allt detta tar Margaretha Häll, ordförande för demensföreningen i Norrbotten, upp ytterligare en penningpost.- Stimulanspengarna för äldre, vad används de till? säger hon.

Gällivare kommun har fått stimulanspengar för äldre, men vad används de till? I år handlar det om över två mijoner kronor. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.Foto: Kurt Engström

Gällivare kommun har fått stimulanspengar för äldre, men vad används de till? I år handlar det om över två mijoner kronor. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.Foto: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

GÄLLIVARE2010-03-19 06:00
Socialdemokrater aviserar förslag om gratis barnomsorg medan andra i samma parti vill att pengarna ska satsas på ålderspensionärerna
i kommunens äldreboenden.
SKP vill att kommunens budgetöverskott ska satsas på ungdomar och framför allt på flickor genom att kommunen tar över ridhuset och den problemfyllda byggnad den inryms i.
Två miljoner i år
Partiet uppmanar också till en snabb lösning för framtida sporthall och islada på säker malmfri mark.
Margaretha Häll tar upp de statliga medel som kommunen har fått i stimulanspengar till äldre under flera år och undrar hur de pengarna används. Det handlar om sammanlagt 7 947 000 sedan 2006 och av dessa är summan för i år 2 041 000 kronor.
- Jag tycker att de borde användas till att anställa mer personal. Inom äldreomsorgen som sådan men framför allt inom demensvården. Det är ju personalen som har verktygen för att driva hela verksamheten på ett bra sätt, säger hon.
Inte till mer personal
Enligt Margaretha Wuorinen, chef för äldreomsorgen, används stimulanspengarna till sociala aktiviteter av olika slag, personalutbildning inom demensvård, uppsökande hembesök i förebyggande syfte tillsammans med landstinget till personer över 80 år, samt kost och näring med fokus på måltidsordning och måltidsmiljö.
- Sociala aktiviteter, kost och demensvårdsutbildning har hängt med sedan 2006, då pengarna blev till och möjliga att söka. 2007 kom det här med uppsökande hembesök och nytt för 2009 är att äldreomsorgen även sökt medel till rehabilitering och läkemedelsgenomgångar, säger Wuorinen.
De regler som omger hur pengarna får användas tillåter inte utökning av personalstaben. Däremot projektanställningar och vikariekostnader.
Projektanställda
- Vi har en projektanställd dietist och en halvtidstjänst på den uppsökande verksamheten. Fram till årsskiftet hade vi också en projektanställd koordinator som hade till uppgift att fördela och se till att alla fick tillgång till de sociala aktiviteterna. Vi kommer att se oss om efter någon ny på den platsen, eftersom den förra har gått i pension. Vi har även använt pengar till en del vikariebetalningar men de är det ju i första hand arbetsgivaren som ska klara av, säger Margaretha Wuorinen.
➤ Pengarna kom till 2006 under socialminister Ylva Johansson och togs vidare upp av nuvarande socialminister Maria Larsson året därpå.
➤ 2006 var summan 600 miljoner kronor, 2007-2009 låg den på 1 350 000 och för 2010 är den satt till 680 miljoner kronor.
➤ Syftet är ge äldre bättre vård och omsorg till äldre, samt få till
bättre samverkan mellan kommun
och landsting när det gäller
den biten.
➤ Senast den 15 mars varje år ska kommuner och landsting ha redovisat till Socialstyrelsen hur stimulans-
pengarna använts. Har kommunen avslutat ett projekt ska den redovisa detta och vad som händer i fortsättningen. Är det ett projekt som finns kvar även när stimulanspengarna är slut?
➤ Ett konsultföretag anlitat av Socialstyrelsen är även ute och intervjuar i kommuner och landsting om pengarnas nytta och användning.
Källa: Socialstyrelsen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om