Vann mot cancern: ”Nu lever jag livet”

När Margot Rosenberg var 59 år drabbades hon av lymfom och trodde att hon bara hade fem år kvar. Nu har det gått 17 år och hon lever fortfarande.

Foto: Emma Eriksson

Gällivare2016-02-10 06:00

Allting började med att Margot Rosenberg tog en dusch. När hon kände under armen så upptäckte hon att hon fått en knöl och förstod att något var fel. När hon åkte till sjukhuset så sa läkarna att hon behövde läggas in, men hon själv trodde hon fått fel diagnos.

– Jag kände mig inte alls sjuk, jag trodde de förväxlat proverna. Men de sa åt mig att jag behövde läggas in samma dag så jag var tvungen att åka hem och stänga in hönsen, sen var det bara att åka tillbaka till sjukhuset, ­berättar Margot Rosenberg.

Läkarna tog ett benmärgs-prov som skickades till Stockholm. Benmärgens provsvar visade på lymfomceller och hon skickades till Boden. I handen fick hon ett häfte med beskedet att en normal överlevnadstid är fem år, och tankarna började rusa i väg. Men väl framme i Boden stod det klart att hon hade drabbats av Non-hodgkins lymfom syndrom grad 2, som har goda chanser för överlevnad.

– Jag blev så glad att jag höll på att springa omkull läkaren när jag skulle krama om henne, minns Margot.

I maj år 2000 började behandlingen mot cancern som bestod av totalt åtta ­tillfällen.

– Jag tappade håret och började använda peruk för att inte skrämma mitt barnbarn. Till slut blev det för jobbigt och svettigt med peruken så jag slutade med det, berättar Margot och visar en bild på sig själv med kalt ­huvud.

I december år 2000 blev hon friskförklarad med risk för återfall. Bara ett år senare under en kontroll så upptäcktes det att hon hade små körtlar i halsen och en stor i magen. Kampen mot cancern påbörjades på nytt, men med stöd från sin omgivning, och inte minst medlemmarna i blodcancerföreningen har hon klarat upp sjukdomsåren.

– När jag gick i korridoren på sjukhuset så såg jag en affisch om blodcancerföreningen. Jag gick med och blev till slut ordförande där i nio år. Vi jobbar för att hjälpa och stötta människor med samma upplevelser.

Margot önskar att föreningen hade kunna växa mer eftersom det är så många som drabbas av blodcancer varje år.

– Vi är 150 medlemmar nu men vi behöver bli många fler. Det är många fler som insjuknar varje år, berättar Margot när hon håller upp en stor karta med små nålar som markerar antalet medlemmar i Norrbotten.

Idag mår Margot Rosenberg bra och går på behandlingar var fjärde vecka och målet är att bli 105 år gammal, då hon vill hinna göra fler roliga saker i sitt liv innan hon dör.

– Jag har redan hunnit skaffa växthus, rest runt, fått många vänner och levt ett ­roligt liv.

Margots hälsning till alla som går igenom samma ­saker som hon är:

– Var vid gott mod.

Non-hodgkins lymfom

Lymfom, eller lymfkörtelcancer, är ett samlingsnamn på en rad cancersjukdomar som uppstår i celler som tillhör lymfsystemet. Lymfsystemet är en del av immunförsvaret.

Non-hodgkins lymfom är den cancersjukdom som har haft den mest förbättrade prognosen de senaste ­20 åren.

De flesta som får Hodgkins lymfom blir friska efter ­behandling.

Om man har non-Hodgkin-lymfom kan man oftast leva länge med behandling mot sjukdomen.

Non-Hodgkin lymfom kan vara långsamt växande eller snabbväxande. Snabbväxande sprider sig snabbare i kroppen än långsamt ­växande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om