Gunnarsbyn TV visarlokalt från Råne älvdal

Petri Storlöpare är dokumentär-filmare, men tänkte att det skulle vara roligt med en lokalproducerad tv-kanal. ”Det här är ett helt annat sätt att jobba och det är roligt med omväxling.”

DIGITALT. Tack vare den nya tekniken kunde Petri Storlöpare köpa sin första filmkamera. Han är självlärd dokumentärfilmare.

DIGITALT. Tack vare den nya tekniken kunde Petri Storlöpare köpa sin första filmkamera. Han är självlärd dokumentärfilmare.

Foto: Lena Tegström

GUNNARSBYN2016-04-25 06:00

Han har bland annat gjort inslag om den rullande bygdegården när den var i Valträsk, om asylsökande som berättar om sina första intryck av Sverige, Fettisdagen i Valvträsk och naturligtvis om invigningen av byns nya lanthandel.

– Jag gör inslag om det som händer i byn. Det är ju också reklam för Gunnarsbyn och även Råne älvdal i förlängningen, säger Petri Storlöpare.

Som dokumentärfilmare jobbar han ofta med långa projekt och inslagen för tv kan gå på en dag.

Han hade länge tänkt på att starta en lokalproducerad tv-kanal och en dag bestämde han sig.

– Det går trögt att få SVT att köpa mina filmer. Om man överhuvudtaget får ett svar så tackar de, men är inte intresserade. Det svåra är egentligen inte att göra film, utan att komma ut med den. Man kan ju inte jämföra SVT med Gunnarsbyn TV, men det är ett skyltfönster för mig. Där kan jag lägga ut vad jag vill, när jag vill.

Petri Storlöpare har 300 följare och det är dubbelt så många som byns invånare.

– Varje avsnitt har setts av några hundra till drygt tusen. Så antingen tittar byborna flera gånger eller så är inslagen även intressanta för människor utanför byn.

Vad ska nästa avsnitt handla om?

– Det vet jag faktiskt inte. Jag hoppades att folk skulle ta kontakt och berätta vad som händer i Råne älvdal, men än så länge gör jag det som jag själv ser händer här.

Petri Storlöpares väg till Gunnarsbyn har varit allt annat än rak. Han är född i södra Finland och som ung bodde han i Göteborg. Sedan bodde han ett par vändor i Japan, sammanligt sex år, och därefter flyttade familjen till Norrbotten.

– Anledningen till att vi flyttade hit var att det finns en skola här. Vi bodde i Pålkem och min dotter Anni gick i skolan i Nattavaara by. Men då skulle den läggas ned och hon tyckte Gunnarsbyns skola verkade trevlig. Vi hittade ett hus här och flytta in, säger Petri Storlöpare.

Han är självlärd dokumentär-filmare. Han har alltid fotat och sett mycket film. Han köpte sin första digitala videokamera år 2000.

– När utrustningen blev billigare och teknik gick framåt var det möjligt att jobba digitalt. Jag var intresserad av att filma redan tidigare, men det var för dyrt helt enkelt.

Efter att Petri Storlöpare jobbat över tio år med film så gick han en utbildning i dokumentärfilmsproduktion på Luleå tekniska universitet.

– För varje år som jag har jobbat har det blivit en allt större del av min inkomstkälla.

Han har jobbat upp verksamheten långsamt, men påpekar att han inte heller har marknadsfört sig. Det han gjort har givit ringar på vattnet.

I höstas deltog han med sin film ”Den sista generationen?” på filmfestivalen i Murmansk och berättar att den vann tredje pris. Den handlar om en renskötare som Petri Storlöpare följer under ett år och berättar hur det är att vara renskötare i dag.

Den kommer att visas på Havremagasinen den 15 juni och ska även visas på en annan filmfestival i Ryssland.

Hans första egna långa dokumentär var ”A life in Japan”. Han har lagt ut den på nätet och berättar att den har tre miljoner tittare.

Den 11 maj kommer filmen ”Storöringen – närmare än du tror” att visas på Havremagasinen. Den har Petri Storlöpare samproducerat tillsammans med Tomas Jönsson och Fredrik Broman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om