Julmarknad på anrik gård

Nu lever Hermansonska gården åter upp i Haparanda. Kåre och Kristina Mogemark arbetar intensivt med föreberedelserna för en julmarknad i ny och gammal stil.

JULMARKNAD. Kåre Mogemark önskar att dygnet hade fler timmar så att han hade tid att ägna sig än mer åt gården.

JULMARKNAD. Kåre Mogemark önskar att dygnet hade fler timmar så att han hade tid att ägna sig än mer åt gården.

Foto: Linda Danhall

HAPARANDA2014-11-11 06:00

Hermansonska gården byggdes år 1832 då några finska köpmän bestämde sig för att inte acceptera att vara ryssar, då det var Ryssland som hade herraväldet över Finland. De flyttade från Torneå till Finland och började etablera det som sedermera kom att bli Haparanda. En av köpmännen byggde Hermansonska huset som nu är ett anrikt minne från den tid som var.

– Vi uppskattar det som är gammalt. Egentligen började det med att jag alltid har gillat amerikanska bilar och på den vägen är det, vårt hus har vi gjort om till 50-tals stil, så vi brinner för och är intresserade av det gamla jag och min fru Kristina, säger Kåre Mogemark, som nu äger gården.

En delHaparandabor minns tiden då Hermansonska ägdes av de tre singelbröderna Lars, Nils och Gösta Hermanson. När den sista av bröderna dog, ärvdes gården av en systerdotter som inte ville behålla gården i sin ägo.

– Vi såg annonsen på Blocket, vi var intresserade och så blev det, säger Kåre Mogemark.

Gården fick dock stå oanvänd ett tag och bland annat fördes diskussioner om ett kommunalt övertagande men också fördes debatt om gården skulle rivas.

– Vi köpte gården och tanken är att gården ska vara en plats för handel och ett museum. Nästa mål är att under nästa år projektera huset för att se vilka behoven är av renovering och att sedan sätta i gång med det arbetet.

I höstas flyttade den gamla telefonkiosken som stått på torget till Hermansonska gården.

– Vi har tittat på den och konstaterat att den far illa där den står och så hörde vi att alla gamla telefonkiosker ska tas bort så då började jag söka efter vem som hade hand om den, hundra nummer senare så visade det sig vara kommunen.

Haparanda kommun beslutade att låna ut telefon-kiosken till gården.

– Telefonkiosken är väldigt fin och tanken är att rusta upp den, byta fönster, sättasaloondörrar och sätta dit en grön gammal telefonautomat, men jag har inte hittat någon telefon än. Många gånger finns det inget ekonomiskt värde i äldre föremål, men de har viktiga historiska värden.

Nu siktar paret Mogemark in sig på julmarknaden som hålls helgen den första advent.

– Det kommer 33 knallar och vi håller till i magasinet, det är blandat kompott, mycket hantverk, lokala förmågor, vi får uppträdanden, en häst som skjutsar folk i stan och så kommer tomten så klart. En riktig julmarknad hör till julen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om