Edvin "Sarek" Nilsson utnämnd till hedersdoktor
Naturfotografen och författaren Edvin Nilsson i Jokkmokk har blivit utnämnd till skoglig hedersdoktor av fakulteten för skogsvetenskap vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.
Naturfotografen Edvin Nilsson tycker att kvällstidningarna har spridit en obefogad skräck för björn. Foto: Pär Bäckström
Foto: Pär Bäckström
När Edvin fick frågan om han hade något emot att bli föreslagen som hedersdoktor blev han hedrad, men även förvånad.
- Visst blev jag förvånad, det måste jag säga, när man inte är akademiker så förväntar man sig inte en sådan utnämning, säger han.
Edvin Nilsson är ett känt ansikte när det handlar om djur och natur. På det årligt återkommande evenemanget Naturens dag på Höträsket på Bernäset i Luleå finns han alltid på plats. Här kan man se hans bilder utställda.
Fått arbeta med det han gillar
Större delen av sitt yrkesverksamma liv har han arbetat som tillsynsman i nationalparker.
- I folkmun benämns yrket parkvakt, säger Edvin Nilsson.
Arbetet går ut på att se till att reglerna inom området efterlevs. Det finns bestämmelser om till exempel färdselrätter, eldning och jakt som besökare ska följa.
Mest har han ansvarat för tillsynen av Sarek, men han har även sett över andra nationalparker. Arbetstiderna styrs mycket efter eget önskemål och han har alltid älskat sitt arbete.
- Jag tycker att jag har varit privilegierad i hela mitt liv som fått jobba med det jag tycker om.
En person som han har snappat upp en hel del kunskap ifrån är Bertil Haglund. Edvin hade förmånen att få biträda Haglund när han skulle göra en utredning om de fyra stora rovdjuren. Tiden blev lärorik, Edvin fick ägna sig mycket åt spårning.
- Bertil Haglund lärde mig det mesta om fjällvärldens djur och i synnerhet om de stora rovdjuren.
Skrev för NSD:s läsare
Under en tid skrev Edvin om djur och natur i NSD och fick ofta väl tilltaget utrymme i tidningen.
I dag betraktas han som rovdjursspecialist. På uppdrag av olika intresseorganisationer som exempelvis Jägareförbundet, Ornitologförbundet och Naturskyddsföreningen har Edvin anlitats för att hålla föreläsningar om ämnen som berör djur och natur.
Föreläsningarna har skett över hela landet, från Karesuando i norr ner till Smygehuk på den skånska sydspetsen. Att använda epitetet folkbildare i detta sammanhang känns rätt och riktigt. Edvin har hålligt över 400 föreläsningar på totalt 386 olika platser.
Hans goda kunskaper om fjällvärden har resulterat i bokskrivande. Första boken handlade om hans favoritplats, Sarek. Boken Sarek - vandringar i vår sista vildmark gavs ut 1973 av förlaget Bonnier. Boken såldes i stor upplaga och den översattes även till tyska och engelska. Därefter blev det ytterligare två böcker om Sarek och en bok om Muddus. I Muddus - den gamla skogen är det Lennart Arvidsson som står för texten och Edvin för bilderna.
Intresset för växter uppe i fjällvärden tilltog och det resulterade i att han tillsammans med Gustaf Sandberg, som då var chef för Abisko forskningsstation, kom ut med boken Det blommande fjället. I boken står Edvin Nilsson för fotografierna och Gustaf Sandberg för berättandet. I boken ses motiv från Kirunas och Jokkmokks fjällvärld.
En annan bok, Nordisk fjällflora utgiven 1995, gjordes tillsammans med Örjan Nilsson, docent i Uppsala och tidigare känd från tv-programmet Fråga Lund. Örjan Nilsson är författare och Edvin står för bilderna som är tagna i Sverige, Norge och några också i Finland.
Även i boken Flora i renbetesland från 1997 står Edvin för fotot, huvudförfattare här är Kristina Warenberg. Boken är utgiven på fyra olika språk: svenska, norska, finska och samiska.
13 filmer har visats på SVT
Edvin har också producerat 13 filmer som samtliga har visats i Sveriges television. Elva av dessa är naturfilmer och två är porträtt av fjällpersonligheter.
Arbetskamraten Bertil Haglund var både filmare och fotograf. Och när Edvin hjälpte till med rovdjursutredningen så kom han in i fotots värld, eftersom allt skulle dokumenteras. Efter rovdjurutredningen kom böckerna Björn och lo samt Järv och varg till. Bertil Haglund författade verken och här återfinns en hel del bilder som Edvin har tagit.
Edvins bilder har fått stor spridning, de förekommer förutom i böcker även i tidskrifter. I över 50 år har han fotograferat. Genom åren har det blivit många bilder, han har fotat det mesta i Laponiaområdet. Fotosamlingen omfattar omkring 70 000 diabilder och 25 000 svartvita negativ. Här hittar man växter av olika slag och i samlingen finns även närbilder på rovdjur.
Edvin har under sitt liv mött eller sett över 200 björnar.
- När man ser en björn på nära håll rinner adrenalinet till, men det är ingen negativ rädsla.
Det närmaste som han har befunnit sig en björn är omkring sex meter. Han befann sig då i tät vegetation när en björn plötsligt kom fram ur ett vide. Björnen hade inte uppmärksammat att han fanns på platsen, därför hamnade de så nära varandra. Det fanns också ytterligare en björn en bit bort.
På frågan hur han blev av med björnarna svarar han.
- Snarare, hur de blev av med mig? De gav sig därifrån när de upptäckte mig, så fungerar björnar, så fort de känner av människor så ger de sig iväg.
Något som han tycker är högaktuellt att ta upp, nu när miljön debatteras flitigt, är hur skogsgränsen gradvis flyttar högre upp mot fjällgränsen. Det är klimatförändringar som är orsaken till detta fenomen. När man studerar äldre foton ses förskjutningen tydligt. I dag växer det träd i fjällvärlden.
Utnämning av SLU
- Det är stort att få engagera sig i sådant som man är intresserad av, säger Edvin Nilsson nöjt.
Hans stora naturintresse och engagemang har nu fört honom till de fina salongerna.
Lördagen den 11 oktober kommer han att utses av Sveriges lantbruksuniversitet till skoglig hedersdoktor och få motta doktorshatt, ring och diplom. Efter ceremonin väntar middag på Uppsala slott.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!