Det är tredje året som den nationella mattävlingen Gastronomiska matverk genomförs. Men det är första gången Norrbotten/Lappland ställer upp i den.
Tävlingen går i korthet ut på att de tävlande ska ta fram en ny, modern livsmedelsprodukt som har sin grund i lokala råvaror. Varje lag kan bestå av råvaruproducent, matlagare och förädlare. Deltävlingen för Norrbotten/Lappland hålls alltså i Jokkmokk den 23 november. I köket på Samernas utbildningscentrum avgörs vilket lag som tagit fram norra Sveriges bästa produkt, den får också gå vidare till riksfinalen i Nyköping i januari nästa år. I juryn kommer bland andra Luleåprofilen Simon Laiti att sitta, tillsammans med Jokkmokkskrögaren Kenneth Åkerlund, Swedish Laplands verkställande direktör Annika Fredriksson och Thomas Brandlöv, Destination Jokkmokk.
– Syftet är att få fram en produkt som ska kunna säljas, och bli business, säger Thomas Brandlöv.
Tanken är att vinnande produkten inte bara ska exporteras utan även säljas in till lokalt så att den gagnar Norrbotten.
Tävlingen ska ha blivit en succé förra året. Ett drygt hundratal nya produkter kom fram, från norr till söder. Flera av de produkterna finns nu i butik, restauranger och storkök. Förra året vann vinkokta musslor från Bohuslän.
Jessica Rosengren