Vivi Löfstedt
Vivi Löfstedt kom från arbetarmiljö och växte upp i Porjus med en politiskt aktiv ensamstående pappa.
Hon var begåvad och trivdes i skolan, men hennes formella utbildning avslutades med realskolan. I stället var hon mångsidigt självlärd, läste flitigt och var mycket språkbegåvad.
Som 15-åring blev hon aktiv i Demokratisk ungdom i Norrbotten, och några år senare invaldes hon som yngsta ledamot i förbundsledningen.
Under fyra år i början av 1960-talet bodde hon i Kina tillsammans med sin dåvarande man Jan Ingvar Löfstedt och de tre barnen. Hon lärde sig tala kinesiska och undervisade i svenska vid Pekings institut för utländska språk.
När hon kom hem från Kina 1965 blev hon aktiv i Clarté. Där träffade hon Peter Lorentzon, som blev hennes livskamrat.
Inom Clartéförbundet tillhörde hon den lilla kärna som var drivande för solidaritetsarbetet med Vietnam och som var med och bildade KFML.
Som kulturansvarig spelade hon en central roll i uppbyggandet av Oktoberbokhandeln i Stockholm, som under 1970-talet betydde mycket för hela vänstern.
Hon hade även kontakt med Fria proteatern och andra kulturella verksamheter som hon hade nära kontakt med. Hon var också med och startade Oktoberförlaget.
I samband med att KFML ombildades till parti under namnet SKP kom hon med i partistyrelsen och var anställd i partiet fram till nedläggningen i mitten av 80-talet.
Efter Sovjetunionens invasion av Afghanistan var Vivi en av initiativtagarna till Svenska Afghanistankommittén.
Hon var den drivande kraften bakom den internationella Stockholmskonferensen om islams mångfald i april 1989, anordnad i samarbete med ABF Stockholm.
Under flera år samarbetade Vivi med ABF om olika konferenser och seminarier samt gruppresor till Kina.
Hon var även med och grundade Irak-Solidaritet och var ordförande för den svenska sessionen av Världstribunalen om Irak i november 2004.
Närmaste anhöriga är livskamraten Peter Lorentzon, barnen Micke, Pia och Petra med familjer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!