David Bergman bor sedan många år tillbaka i Enköping med sin familj.
Där finns försvarsmaktens psyopsförband – psyops står för psykologiska operationer och är en av försvarsmaktens nyaste förmågor som byggs upp av militär och civil personal med olika bakgrunder.
David Bergman har varit med och grundat den verksamheten.
David Bergman tog studenten i Kalix år 1998, sedan var det dags för värnplikten.
– Jag hade inga planer på att bli kvar i försvaret, det var lite slump och lite rekrytering som gjorde att jag ändå hamnade i Militärhögskolan. Jag trivdes väldigt bra och när jag var utbildad officer började jag arbeta i Boden.
Det var senare psykologistudier som förde honom till Enköping.
Parallellt med arbetet som officer doktorerar han om psykologin bakom prestation under extrem press.
Skrivandet då?
Det fanns där, långt innan den första thrillern ”36 timmar” (den nu aktuella är den andra thrillern) kom ut.
– Jag vann en novelltävling på högstadiet men det var inte så häftigt att skriva som grabb i Kalix, det var bandy som var häftigt, säger David Bergman som också har studier i litteraturvetenskap ”i bagaget”.
Den nu aktuella boken som ligger högt på topplistorna heter ”Sex dagar” och handlar om en konflikt i Östersjöregionen.
– Jag var frustrerad av den försvarsdebatt som pågick när jag skrev den, debatten handlade om hur länge det svenska försvaret skulle kunna härda ut. Vi är allt för begränsade i tanken om vi sitter och räknar ut när vi ska förlora, i stället för att vara proaktiva, säger David Bergman.
Uppväxen i Kalix har präglat honom.
– Puling. Jag är ”pulingbo”. Det vill väl alla vara? När vi är i södra Sverige finns det en väldig sammanhållning som Kalixbor, men när vi är på hemmaplan så är det ”sund konkurrens” mellan byarna, det är exempelvis viktigt att Pålänge är bättre än Ryssbält i fotboll, säger David Bergman och skrattar.
Släktgården i Pålänge finns kvar i familjen och det blir resor hem en gång under sommaren och en gång under vintern.
Topplistor eller ej, några planer på att skrivarkarriären ska bli yrkeskarriären finns inte.
– Skrivandet är min hobby och det är viktigt för mig att den fortsätter vara det. I samma sekund som jag skulle göra skrivandet yrkesmässigt skulle glädjen med hobbyn försvinna, eftersom det skulle innebära en helt annan press. Dessutom är mitt arbete en stor inspiration i mitt skrivande, en viktig del som jag inte vill förlora, säger David Bergman.