Här utbildas nya instruktörer

NSD kikade in under ett utbildningspass hos Kalix Ryttarförening, KRF – gör det du också!

INSTRUKTÖRER. På utbildningsdag. Amanda Stenberg på Pepson King, Wilhelmina Marjeta på Adina, Lovisa Emmoth med Aime, Karolina Lindström med Isidor och Jennie Öström-Sandberg på Tattár.Bland dem syns Helena Larsson och Andreas Hesse.

INSTRUKTÖRER. På utbildningsdag. Amanda Stenberg på Pepson King, Wilhelmina Marjeta på Adina, Lovisa Emmoth med Aime, Karolina Lindström med Isidor och Jennie Öström-Sandberg på Tattár.Bland dem syns Helena Larsson och Andreas Hesse.

Foto: Lotta Nilsson

KALIX2015-04-21 06:00

KRF har för andra året i rad tagit hem första pris i tävlingen BD-cupen, en lagtävling ridskolor emellan där ryttare tävlar mot varandra på värdklubbens ridskolehästar, i hopp och dressyr.

– Det är resultatet av det konsekventa utbildningsarbete vi bedriver, säger Helena Larsson, ridskolechef, som hänvisar till att hästarna är väl skolade, fungerar bra och rids kontinuerligt av instruktörer och Helena Larsson själv.

Klubben har också haft besök av ridklubb från annan ort, som studerat hur KRF arbetar.

Andreas Hesse, frilansande ridinstruktör, finns just den här dagen på KRF där instruktörsutbildning pågår.

– Det finns en väldigt tydlig röd tråd genom utbildningen här, säger han som tycker att det är ett problem att ridläraryrket har för låg status.

– Det är ett yrke och det borde värderas högre.

KRF uppges ha 110 uppsittningar (elevtillfällen) i veckan i ridskolan, till det kommer privata hästägare som har sina hästar och rider dem på KRF.

– Vi har 150 som rider här varje vecka året om, säger Helena Larsson som bedömer att intresset för hästar och ridning är växande.

– Flera rider också två gånger i veckan. Många brinner för hästar och ridning.

En anläggning som fungerar för verksamheten står högst på önskelistan.

Kalix kommun har planer på att bygga ett ridhus vid KRF och det första steget är taget i och med köpet av mark och byggnader.

– Det är vår tur nu. Vi kan inte bedriva någon form av tävlingsverksamhet här, vi har dispens för att ha lokal ponnydressyr, säger Helena Larsson som ser ljust på framtiden och det arbete som inletts i riktning mot ett ridhus.

Det lär också pågå diskussioner om häst- och ridutbildning inom gymnasieskolan i Kalix.

Sådan har funnits, i Holmen häst regi, tills för ett antal år sedan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om