Tillsammans driver Anna-Paulina Räisänen och Cecilia Koglin det nystartade företaget Candera i Kalix.
Just i dag har en tjej kommit in med en speciell beställning: en golftårta till pojkvännen som tagit grönt kort.
Tårtan innehåller mousser med smak av hallon och mango.
- Det går att blanda ihop alla möjliga smaker. Vi brukar experimentera och inspireras ofta av godis, säger Anna-Paulina Räisänen.
Spackla jämnt
Cecilia Koglin har redan kokat ihop en hemmagjord smörkräm som hon nu spacklar tårtan med.
Den döljer eventuella ojämnheter och måste appliceras ytterst noggrant. Smörkrämen lyfter fram smakerna och utan den kan det yttersta lagret, så kallad sugarpaste, smälta.
- Den gör det vid kontakt med grädde. Viktigt att tänka på är att resultatet när spacklingen är klar blir också det färdiga resultatet när vi täcker tårtan med sugarpaste. Det gäller att få spacklet jämnt, säger Cecilia Koglin.
Det är mycket pyssel med sugarpastetårtor och det tar tid. En kan ta ända upp till tre och en halv timme att göra.
- Det är svårare och mycket mer pyssel än med vanliga gräddtårtor. Men det är lättare att arbeta med än marsipan, säger Anna-Paulina Räisänen samtidigt som hon dukar fram tre olika massor som används till dekorationerna.
Sugarpaste täcker man tårtan med, modeling paste har bäst smak och används till lite större dekorationer och så gumpaste som passar till mindre, tunnare figurer då den stelnar fortast.
- Allt är vitt till en början så man använder speciella geléfärger för att få den färg man är ute efter. Det går inte att använda karamellfärg, det blir bara blött och förstört då, säger Räisänen.
Golftårta
Hon tar fram en bild på en golfklubba på google och sätter igång med färgningen av massan.
Det tar bara några minuter så är klubban klar. Med en tunn pensel och svart, ätbar, färg målar hon försiktigt ett litet handtag högst upp.
När golfboll, golfklubba och flaggor är klara får de ligga och stelna en stund.
- Det här är det absolut roligaste, att göra dekorationerna och sedan att lägga dem på tårtan och få det färdiga resultatet, konstverket, säger hon.
Med vana rörelser kavlar hon ut den vita sugarpasten som ska ligga som ett överdrag på tårtan.
- Den ska vara så tunn som möjligt, utan att gå sönder, förklarar hon.
Försiktigt läggs den sedan över tårtan, kanterna skärs av och dekorationerna läggs på plats. Och så voilà, tårtan är klar att avnjutas.
Konditori
Cecilia Koglin och Anna-Paulina Räisänen har drivit Candera i en månad.
Under tre respektive fem år har de ägnat sig åt tårttillverkning, men på varsitt håll.
Det var gemensamma vänner som tipsade dem att starta ett konditori tillsammans.
- Det är verkligen jättekul. På helgerna är det mest att göra, då har vi som mest gjort åtta tårtor på en och samma dag, säger Cecilia Koglin.
Anna-Paulina Räisänen håller med.
- Det är det här, att skapa konst, som jag vill ägna mig åt på heltid, säger hon.