Lärare stoppades
Lärare på nedläggningshotade estetprogrammet inriktning bild och form vid Furuhedsskolan fick inte informera kommunstyrelsen i går.- Inga partsinlagor i kommunstyrelsen, säger kommunalrådet Robert Forsberg (S).- Informationen är obekväm, säger läraren Catrin Engman.
Catrin Engman och Marie Eliasson nekades informera kommunstyrelsens ledamöter. "Det är klart att vi är besvikna" säger lärarna unisont.
Foto: Lotta Nilsson
Lärarna vill inte säga vem som bjöd in dem och sedan avstyrde informationsmöjligheten.
Kenneth Sandberg (MP) ifrågasätter hanteringen:
Alla kalixbor välkomnas
- Vi behöver all information vi kan få. Varifrån kommer rädslan att vi skulle kunna få för mycket information?
Inga-Lis Samuelsson (C) och ordförande i gymnasienämnden:
- Det här är en nämndsfråga, inte en kommunstyrelsefråga.
Robert Forsberg säger att det är upp till kommunstyrelsens ledamöter att inhämta den information de behöver.
Förslaget att tillåta den planerade informationen (som även vänsterpartisterna Karin Nilsson och Stefan Åström samt folkpartisten Åke Bergbäck ställde sig bakom) ställdes mot Robert Forsbergs förslag att bjuda in samtliga som vill komma och ge information till kommunfullmäktige - apropå budgeten - vid ett separat tillfälle och det sistnämnda vann gehör.
Obekvämt?
Catrin Engman säger att syftet med att få träffa politikerna var att visa att underlaget, som ligger till grund för förslaget att lägga ner inriktningen, enligt dem är felaktigt.
- Vi har räknat på det och kommit fram till ett nollresultat, säger Catrin Engman som drar slutsatsen att informationen stoppas för att den är obekväm.
- Vårt förslag är att eleverna får göra vårens båda val och sedan kan politikerna agera utifrån det, säger läraren Marie Eliasson.
Massprotester förgäves
Kalixborna Ronnie Nordqvist och Per-Erik Häggström lämnade in protestlistor med 1 640 namn mot det planerade hyreshusbygget granne med Grodparken, till kommunstyrelsen.
1 640 personer motsvarar nästan tio procent av befolkningen som ligger strax över 17 000.
Syftet var att stoppa godkännande av detaljplanen, som möjliggör den kommunägda Stiftelsen Kalixbos bygge.
Det blev inga diskussioner, Socialdemokraterna godkände detaljplanen och oppositionspartierna reserverade sig mot beslutet och deras plan är att begära återremiss när frågan behandlas i kommunfullmäktige.
Kommunstyrelsen sade också ja till Socialdemokraternas budget för år 2010.
Budget med stora sparkrav
Den innebär nedskärningar på totalt 47,4 miljoner kronor i Kalix kommun.
De största sparkraven finns i barn- och grundskolenämnden (14,6 miljoner kronor) och inom socialnämnden (19,5 miljoner kronor).
Kommunfullmäktige fastställer budgeten den 23 november.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!