Det började för 15 år sedan då Kjell Rönnbäck från Kamlunge själv deltog i ”Laxkoket”. Det i sin tur var en återupptagen tradition från gamla tider då man satte ut ”laxpator” i Kamlungeforsen. Den första laxen som fångades kokades och åts av de som var med och fiskade. En ”laxpata” är en byggnation man satte i älven, men det sättet att fiska slutade man med 1976 på grund av för lite lax i forsen.
– Jo, jag tycker som om att hålla traditioner vid liv, ,och för fem år sen började jag själv att arrangera detta för att sprida kunskap om denna tradition. Det är det ju så roligt att träffas och det blir som en fin gemenskap i byn när man umgås och har trevligt, säger Kjell Rönnbäck
Kjell har lång erfarenhet och tillåtelse av länsstyrelsen att fiska på det gamla, men numera förbjudna, sättet att håva sik. Inför ”laxkoket” har han dock sökt och av samma myndighet fått dispens att håva tre laxar. Lyckan bar sig inte och han fick endast upp två stycken, men 20 kilo lax räckte väl för kvällens deltagare.
Med hjälp av sin son Anton har Kjell rensat, skurit laxen i bitar och sen låtit det kokats i vatten tillsammans med salt, kryddpeppar, vitpeppar och lök. Till laxen åts ”blöta”, det vill säga hårt tunnbröd som läggs i varm sky från laxkoket och när brödet blivit mjukt plockar man upp det och tillsammans med en stor klick smör tar man tuggor av lax och det mjuka brödet.
Hans och Monica Sandberg är två av de som varit med alla fem år som Kjell ordnat ”Laxkok”, och de tycker båda att det är mycket gott. -Om än att det inte är så nyttigt med för mycket bröd och smör, skrockar Hans som för säkerhets skull tagit med eget smör. De båda tycker att det är fint att gamla traditioner hålls vid liv och årets ”Laxkok” är extra roligt eftersom det varit pandemiuppehåll.
– Och så har vi ju även den fina boulebanan i år, tillägger Monica Sandberg.
I anslutning till grillplatsen har nämligen en boulebana i ordningsställts och när magarna var fyllda med lax, blöta och kaffe med kaka, invigdes den nya banan med några omgångar spel. Den fina bygemenskapen återspeglas i beslutet om att ses klockan 18.00 på tisdagar och spela boule.
– Det har varit lite svettigt ikväll, säger Kjell som stått vid kastrullen i gassande sol och den 28 gradiga värmen och serverat alla, men jag är mycket nöjd med kvällen och alla gäster verkar också vara nöjda.