Stenåldern tur och retur
Stenåldersbyn Saivaara firar tio års jubileum.Samtidigt förbereds för ett vandringsstråk och för en större turistsatsning med namn "5000 år på tre dagar".- Nu är det dags att sätta fart på turismen, säger Arne Hällefors, stödföreningen för arkeologisk forskning.
Leo Vesala håller liv i elden vid Saivaara.
Foto: Linda Danhall
För tio år sedan riktades de
arkeologiska blickarna mot Saivaara i Haparanda kommun.
Då hittades en mängd hyddbottnar och boplatsgropar som minner om en svunnen tid.
En historisk plats
Sedan dess har mycket hänt. Många arkeologer har undersökt området, avhandlingar har skrivits och numera är området ett besöksmål för skolklasser mestadels från Finland och andra historieintresserade.
- När vi byggt den första grillplatsen fick vi blodad tand och ville utveckla området, säger Arne Hällefors, från stödföreningen för arkeologisk forskning.
Under åren som gått har tidsenliga hyddor byggts upp, kokgropar har anordnats, eldar brinner. Myren alldeles intill som på den tiden var fiskevatten har försetts med konstverk i naturmaterial föreställande sjömärken. En labyrint finns mitt på myren, utkikstorn och det har till och med anordnats performanceföreställning ute på myren. Inte en enda byggnation har en enda spik konstaterar Hällefors stolt.
På lördag är det dags för tio-års jubileum. Det innebär sång, musik, förtäring, trevlig samvaro och ett minnestal för den nu avlidne eldsjälen Raimo Pääkkö.
- Det känns fint att hylla honom på tioårs kalaset.
Kalaset blir också avstampet för en ny era i Saivaara.
- Nu ska vi satsa mer på turism. Området ska bli resmålet 5000 år på tre dagar.
Vandringsstråk
Tanken är att samarbete ska locka turister att vandra längst kärrvägen mellan byarna i historiens fotspår.
Var och en av byarna har någonting unikt att erbjuda. Exempelvis i byn Matkakoski finns en 300 år gammal bastu. Längst kärrvägen har renar i alla tider drivits fram av renskötare och numera är området ett renkalvningsområdet. I Saivaara finns också minnen av 60-70 enmanshyddor, tre stora hyddor och grillplatser.
- Här kan vi erbjuda möjlighet till dop, bröllop och samvaro. Det går att sova omkring 15 personer i den stora hyddan och det går att laga mat som förr.
Hällefors visar kok-gropen. Där lagas fisk och kött som kryddas med lingon, tranbär, rabarber och ängssyra.
- Allt finns här i naturen. Det går också att använda näver, det ger en syrlig effekt.
Med hjälp av heta stenar värms vatten för att koka ägg och rötter.
- Det är ett fint området att uppleva för turister. Förhoppningen är att vi snart kan genomföra en provvandring.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!