De vill minska våldet i Kiruna
Föreningen Non Fighting Kiruna bildades strax före nyår. Föreningen vill minska våld och alkohol- och drogmissbruk bland unga.
Föreningen Non Fighting Kiruna har nyligen bildats. Dimitri Svarts och Peter Stålnacke är engagerade i föreningen som vill minska våld och missbruk bland unga.
Foto: Alexander Linder
- För mig var Kiruna en liten by, säger 24-årige Dimitri Svarts.
Efter åtta månader flyttade han åter söderut för att sedan återvända till gruvstaden 2006. Han tyckte sig märka att något hänt under den korta tiden. Den senaste tidens våldshandlingar och brott har bara gjort honom ännu mer övertygad.
- Kiruna håller på att bli som en storstad när det gäller droger och våld. Vi måste göra något. Alla invånare i Kiruna måste ta sitt ansvar.
Håller föreläsningar
Tillsammans med några andra personer, däribland Peter Stålnacke, drog han i gång föreningen Non Fighting Kiruna strax innan årsskiftet. Föreningens styrelse består av sju personer som alla brinner för att få till stånd en förändring av ungdomars syn på missbruk och kriminalitet.
Det främsta målet är att försöka få bort ungdomarna från gatorna i berusat/påverkat tillstånd och på så sätt även minska våldet bland unga. Dimitri Svarts har redan varit ute i Kirunaskolorna och föreläst, vilket är ett led i föreningens förebyggande arbete.
Andra sätt är att anordna aktiviteter för ungdomar under helger och övrig ledig tid.
- Vi vill få ungdomarna att välja något annat att göra, säger Peter Stålnacke.
Bland annat har man ordnat så att ungdomar får spela basket i föreningens regi, vilket varit populärt.
Unga dricker alkohol
Dimitri Svarts har under föreläsningarna upptäckt att många unga tjejer och killar dricker alkohol. En gång frågande han sjundeklassarna i en skola om de drack alkohol.
- Det visade sig att mer än hälften av tjejerna super varje helg. Då hänger de också med betydligt äldre killar, säger han.
Testat nätdroger
Under samtalen har det också framkommit att många testat drogen spice, en örtblandning som inte ännu är narkotikaklassad i Sverige och därmed kan säljas obehindrat genom internet.
Verksamheten drivs ideellt men föreningen söker efter sponsring och finansiering. De tycker att gensvaret från kommunen har varit både positivt och negativt. De ska dock få ett bidrag från Socialtjänsten.
Föreningen har flera samarbetspartners som Friends, Studiefrämjandet, Socialtjänsten, Rädda barnen, Kris, Tjejjouren, NFG Halmstad och Föräldrar mot narkotika.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!