Han var finansminister mellan åren 1982 och 1990. Han har lämnat avtryck i det politiska livet i Sverige. Omstridd var han många gånger i partiet, betraktades som marknadsanpassad och liberal. Från LO-håll hördes:

- Nog kanske han kan ekonomi men någon riktig sosse är han då inte.

"Kanslihushögern" var en ofta hörd benämning på finansdepartementet under hans tid. En hisnande klassresa har han i bagaget.

I morgon fyller Kjell-Olof Feldt 80 år.

Holmsund
Sina första barnaår tillbringade han i sågverkens Holmsund som ligger på en halvö i Bottenviken öster om Umeå.

Han är son till Irma och Axel Fält. Fadern måste betraktas som en rumlare och lämnade familjen tidigt. Att vara ensamstående mor i 30-talets Holmsund är ingen dans på rosor. Den manliga förebilden blev morfadern som lille Kjell-Olof fick följa på fisketurer bland Bottenvikens kobbar och skär.

Läshuvud
I skolan upptäckte man att Irmas lille son har osedvanligt gott läshuvud.

Moderns ekonomi satte givetvis stopp för fortsatta studier. I sågverkssamhället på den här tiden var den allmänna meningen att ville man studera så gjorde man sig till. Nej, dra på dig en storväst och karriärmöjligheten var ströpojke vid sågen

Men Irma ville annat, hon gifte sig med den betydligt äldre företagaren Isidor Nordin från Skellefteå, ett sätt att finansiera pojkens studier.

Uppsala
1951 skrev han in sig vid Uppsala universitet. I sin självbiografiska bok "Det blev ingen storväst" beskrivs händelsen på följande sätt " när jag stod på perrongen med min väska och radio var jag lyckligare än någonsin tidigare i mitt liv".

I Uppsala drogs han in i studentpolitiken. Studierna resulterade i en politices magister i Uppsala och filosofie licentiat i Lund.

I början av 60-talet var han redaktör för tidskriften Tiden.

"Strängs pojkar"
1967-70 var han statssekreterare på finansdepartementet. Där ingick han i en samling alerta unga män som gick under benämningen "Strängs pojkar".

I början av 70-talet efterträdde han Gunnar Lange som handelsminister. Där var hans stora uppgift att förhandla fram ett eventuellt medlemskap i EEC. Det utmynnade i ett frihandelsavtal med EG.

Då tyckte Feldt att en valutaunion var vansinnig, att ett land frivilligt avhänder sig en självständig finans och penningpolitik. 30 år senare pläderade han för att Sverige skulle ansluta sig till Emu.

Finansminister
1982 efter den borgerliga valförlusten fick han förtroendet av Olof Palme att bli finansminister. Han rivstartade ministerkarriären med att devalvera kronan med 16 procent för att få fart på den inhemska exportindustrin. Det slog väl ut "äntligen en regering med handlingskraft" sa svenska folket som tröttnat på åren med borgerlig ökenvandring.

Avreglering
Så till vattendelaren av synen på politikern Kjell-Olof Feldt. Den 21 november 1985 beslöt riksbanksfullmäktige avreglera kreditmarknaden. Det innebar att bankerna fick låna ut så mycket pengar som helst utan att Riksbanken lade sig i. Drivande i Riksbanken för nyordningen var Bengt Dennis och Erik Åsbrink men med Feldts godkännande.

En köpfest utan like tog vid och bankernas utlåning mångdubblades. Svenska språket begåvades med nya ord såsom" finansvalpar" och "yuppies". Aktiekurserna sköt i höjden och löntagarna skulle hålla igen "Rosornas krig" utbröt vars främsta banerförare var Feldt och LO-ordföranden Stig Malm. De välutbildade "finansvalparna" på finansdepartementet kristnades till "kanslihushögern" av LO-folket.

Ingvar Carlsson har kritiserat Feldt för att han inte informerade regeringen tillräckligt om avregleringen och som i början av 90-talet fick så svåra konsekvenser för det svenska folkhushållet.

Att kredittaket lyftes bort brukar kallas för novemberrevolutionen. Det bestående från 90-talskrisen är en helt annan nivå på arbetslösheten.

Las...
1990 avgick han som finansminister. Kjell-Olof Feldt är anhängare av tredje vägens politik - "vi är för kapitalism, vårt partis uppgift är att tygla den", säger han.

Morgondagens jubilar har sagt att "lojalitet är inte tystnad". Han var först med att plädera för privata daghem i partiet, när hans bok "Alla dessa dagar" kom ut strax före valet 1991 blev han beskylld för att ha orsakat valförlusten. Åtskilliga gånger har han genom åren kritiserat partiets politik. Senast har han gett sig på "Lagen om anställningstrygghet"(Las) som han menar är till förfång för löntagarna.

Säga vad man vill om Kjell-Olof, men han lämnar ingen oberörd.