Vänner, bus och vatten
Vänner, bus och vatten är det som gäller när 23 barn sammanstrålar i Leipijärvi.Sommarlägret bjuder på traditionella äventyr, men också på nya erfarenheter som att smaka nässelsoppa. - Jag tror att det blir äckligt, säger Samuel Juhlén.
Tilda Gard, Josefine Kunnari, Sara Simolin, Josefine Rissanen, Miro Aikioniemi,Josefine Persson, Mia Nikkola, Miko Käkelä, Samuel Juhlén och Elias Jaakola är några av de 23 barn som deltar vid sommarlägret.
Foto: Linda Danhall
- Det är jättekul på läger, jag ska vara med nästa år också, säger Sara Simolin.
Bästakompisen Josefina Rissanen instämmer.
- Det ska vi, det roligaste är att simma och att leka med kompisar.
Bara glada deltagare
Flotten ute i vattnet vickar, plasken avlöser varandra när barnen dyker och skratten sprider sig i området.
- Jag har inte sett en enda sur min. De leker och har jätteroligt. Lägerdagarna betyder väldigt mycket för barnen och de pratar länge efteråt om vad de gjort på lägret, säger Mia Romppainen, ordförande för Unga Örnar i Haparanda.
Varje sommar anordnar Unga Örnar ett sommarläger. I år har turen kommit till Leipijärvi.
- Det är jättefint och roligt här, säger Samuel Juhlén.
Idag får lägret besök av fiskeklubbens Folke Harila som ska åka ut med barnen med flotte på sjön.
- Där ska det metas och barnen får också ett eget metspö som minne, säger Anna-Lisa Häggström, ordförande i hembygdsföreningen.
Igår visade Häggström lägerdeltagarna runt vid Leipijärvis hembygdsgård. Hon passade också på att berätta om krigsåren 1944 och 1945 då andra världskriget rasade ute i världen.
- Det sägs att Sverige inte var med i kriget. Men vi som bodde här i Tornedalen var mitt inne i det. Då var jag sex år och jag minns kanonerna som sköt och flygplanen som flög.
Nytta och nyheter
På torsdag är det dags för kurs.
- Civilförsvaret ska hålla en "hitta vilse kurs", det ser vi fram emot, säger Romppainen.
Då är det också dags för någonting som för många barn innebär en ny smakupplevelse. Nässelsoppa och nässelbröd.
Nyfikenheten är stor.
- Jag ska smaka. Det blir roligt, jag tror att det blir äckligt, säger Samuel Juhlén.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!