Fördomar i HBT-frågor ska förändras
År 2006 var Övertorneå kommun sämst i landet på HBT-frågor. Men nu ska det bli ändring på det för i januari startar ett värdegrundsprojekt.
Sara Lund, marknadschef vid Slaghuset, och Maria Salmgren, kommunchef i Övertorneå, var två av dem som debatterade mångfaldsfrågan i Kulturens hus under onsdagen.
Foto: Stina Spetth
Frågan ventilerades under onsdagen i Kulturens hus och i den avslutade debatten konstaterade Maria Salmgren, kommunchef i Övertorneå, att frågan lever i kommunen. Samt att skolorna genomfört ett framgångsrikt arbete.
Fördomsfulla
För henne är det viktigt att man visar respekt för alla, även de med andra värderingar. Att svenskarna egentligen är väldigt fördomsfulla.
På frågan hur hon som kommunchef kan förändra bilden svarade hon:
- Mitt motto när jag började var att allting kan bli bättre.
Sara Lund, som ibland heter Claes Schmidt, gick 2003 ut med budskapet att han var transvetit. Att han och frun funderade på det lämpliga i att gå ut, hade förhoppningar om att någon annan skulle lyfta frågan.
Efter diskussioner kom man fram till att han skulle göra det, eftersom det handlade om hans liv.
- Jag hade inte ens funderat på om det kunde innebära något positivt, sade Sara Lund för att sedan konstatera att ingenting blivit som hon befarat.
Panelen var överens om att det är allas ansvar att jobba med mångfaldsfrågorna. Enligt Salmgren kan en framkomlig väg vara att börja i toppen, exempelvis med cheferna, för att sedan föra budskapet nedåt i organisationerna.
- Pengar är inte allt. Det gäller att prioritera, sade hon och betonade att det inte kostar något att jobba med attityder.
Länsstyrelsens Mats Burman höll med om att det är viktigt att få ut frågan i organisationerna. För honom var det också viktigt att det blir en tillväxtfråga, annars finns risken att HBT-frågorna hamnar vid sidan om.
- Normer är osynliga, de sätter tryck på avvikande, sade han och betonade att det är viktigt att var och en jobbar med sina fördomar.
Går för sakta
- Störst ansvar har de som rekryterar till företag. Det är där det mest synbara förändringarna kan ske, sade Sara Lund som ansåg att det blivit tryck i mångfaldsfrågorna.
Maria Salmgren var dock inte nöjd med trycket:
- Det går för sakta. Det finns fortfarande sådana som tar livet av sig för att de känner sig udda.
Fotnot: HBT står för homosexuella, bisexuella och transpersoner.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!