Aktiva val för din egna hälsa

”Det finns mycket du kan göra själv för att må bättre”, menar klinikapotekaren Ingrid Brännström.

”Det finns mycket du kan göra själv för att må bättre”, menar klinikapotekaren Ingrid Brännström.

Foto: Nils Sundberg

Luleå2018-09-26 06:00

Ett av budskapen som klinikapotekare Ingrid Brännström gav under föreläsningen på NorrSen var att det väntar en mörk framtid för antibiotikabehandling. Det har inte kommit något nytt sedan år 2000 för att behandla dem som har sjukdomar som är resistenta mot antibiotika.

Ingrid Brännström är klinikapotekare och har haft flera uppdrag på hög nivå som har inneburit att hon nu har en gedigen erfarenhet. Bland annat har hon suttit 40 år i Norrbottens läkemedelskommitté. En annan erfarenhet som gett mycket är att hon var med vid uppbyggnaden av system för läkemedelsförsörjning när Sunderby sjukhus byggdes. Idag finns det fler än 300 klinikapotekare men de är ojämnt fördelade över landet. Norrbotten har 2,5 tjänster idag.

Huvuduppgiften för klinikapotekaren är genomgång av en patients läkemedel och att vara med när nya läkemedel lanseras. I Norrbotten finns det ett bra stöd för läkarna när de ska ordinera läkemedel. Det är viktigt därför att läkemedel i många fall måste väljas med många hänsyn för att passa patienten.

En annan kunskap blev att Norrbotten ligger sämst till när det gäller ordination av lugnande läkemedel för dem som bor på särskilt boende. Däremot ligger Norrbotten på femte plats för demensläkemedel. Det är bra att de ordineras även om effekten kan variera.

Återvänder vi till antibiotikan så ligger Norrbotten över rekommendationen när det gäller antibiotikaresistens och utvecklingen har dessutom gått åt fel håll. Som referens nämndes att 37 000 personer per år dör i vårdrelaterade infektioner.

Men, det finns en positiv utveckling. Ett nytt läkemedel, Shingrix, hjälper dem som har bältros. Det har inte kommit till Sverige ännu men är på gång.

Ett nytt läkemedel ska först värderas så att den väntade nyttan står i proportion till kostnaden, därefter kommer det på den svenska marknaden.

Inom 5-10 år väntas läkemedel som har positiv effekt för dem som har Parkinsons sjukdom.

Tyvärr är det inte lika positivt för sjukdomen Alzheimer där det just nu inte finns något nytt. Det kan också vara intressant att veta att när man ordinerar ett läkemedel så tar man inte bara hänsyn till sjukdomen och patienten utan läkemedel som har liten påverkan på miljön väljs i första hand.

Ett viktigt budskap

Men som alltid finns det mycket som man kan göra själv. Ett aktivt val är att vaccinera sig såväl mot säsongsinfluensa som mot pneumokocker som orsakar lunginflammation.

Titta också i FYSS som är sjukvårdens handbok för fysisk aktivitet. Det visar sig ofta att just fysisk aktivitet är hälsosam oavsett ålder. Det är alltså aldrig försent att börja. Ska du genomgå en operation så är rökstopp ett måste och en väl avvägd kroppsvikt är också viktig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om