Bodenpensionärer på hemlig resa
NSD:s förstasida i december 1989.
Foto: Fotograf saknas!
Sex år gammal flyttade Per med sina föräldrar och två syskon från Karesuando till Kvikkjokk och Tuorpons sameby.
Första sommaren bodde familjen i tältkåta vid Njunjesvárre i Darrevuopme, därefter köpte föräldrarna en gård i Olstorp vid sjön Gárásj väster om Jokkmokk. Syskonskaran växte till sju, men ett barn dog i späd ålder.
Renskötare
Per gick sex år i skola och sedan väntade en 50-årig bana som renskötare. Som äldsta sonen i familjen fanns inga andra alternativ.
Per trivdes bra med livet i renskogen, trots att han ibland levde under små omständigheter och fick slita hårt.
Speciellt besvärliga kunde rensamlingarna på höstvintrarna vara. Under flera veckor samlade han och de andra renskötarna renar i de västra Kvikkjokksfjällen.
Folk och hundar bodde trångt tillsammans i torvkåtor rökiga av råvide, ibland flera dagar i sträck under dånande stormar.
Fjälldrama
Per Blind har fått uppleva den gamla modellens renskötsel med skidor, hund och ryggsäck och nyare tiders skotrar, helikoptrar och gasolstugor. Och MRG.
Just denna mobilradiotelefon räddade Pers liv för ganska precis 20 år sedan, då han blev huvudperson i ett segdraget fjälldrama. I snöstorm och obefintlig sikt störtade Per med snöskotern utför ett högt stup och hans lårben slogs av.
Trots skadorna lyckades Per ringa larmcentralen, men på grund av ovädret dröjde det fyra dygn innan fjällräddning och polis kunde bärga honom där han låg under snön på kalfjället. Hans högra hand gick förlorad, och karriären som renskötare tog slut.
Livskamrat
Ett tag efter olyckan, på en tur på Inlandsbanan mot Mora, träffade Per sin livskamrat Aina Åström. Paret Blind-Åström har resor som gemensamt intresse - allt från fjärran resmål som Niagarafallen till skoterfärder genom fjällvärlden med pimpelspöet i beredskap.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!