Polisen ansvarar för att ta hand om upphittade djur och djur som far illa. Det kostar pengar. Mycket pengar. I fjol var räkningen för veterinärundersökningar och inkvartering i djurstallar på 375 000 kronor. Då är inte polisens egna arbetstimmar inräknade.
Nu anställer man en djurpolis som ska göra arbetet mer effektivt och ekonomiskt.
- De här ärendena är inte helt vanligt förekommande, de är spridda över länet och de är inte en naturlig del av det ordinarie polisarbetet, säger Tomas Sjöholm, jurist på rättsenheten, som just nu letar internt efter en lämplig djurpolis.
Omhänderta djur
Djurpolisens arbetsuppgifter blir bland annat att omhänderta djur som vanvårdats, hålla kontakt med djurstallar och veterinärer, hitta nya ägare till upphittade hundar och utreda ärenden där djurägare brustit i sin tillsyn. Det kan handla om allt från kaniner till får och kor.
Mycket jobb
Eller som ifjol när 50 vanvårdade katter skulle omhändertas.
- Det är mycket jobb att förvara dem, veterinärbesikta, överlåta dem eller eventuellt avliva dem och det ankommer på polisen att göra det, säger Tomas Sjöholm.
Länsstyrelsen tog för några år sedan över kommunens tillsynsansvar för djurskyddslagen.
Sedan dess har antalet ärenden ökat. Dessutom är den nya lagen om tillsyn över hundar och katter betydligt strängare än tidigare. Nu räcker det att en hund skäller för mycket eller skrämmer andra för att polisen ska kunna omhänderta den.
Djurpoliser är inte helt ovanliga i Sverige. I Stockholm finns en hel djurenhet.
Bättre för djuren
- Det kommer att bli bättre för djuren. Och om ärendena inte sköts hundra procent rätt har de en förmåga att dra ut på tiden och bli kostsamma, säger Tomas Sjöholm.