Idétåget startade i Stockholm i mitten på april och har sedan, med vissa omvägar som Malmö och Göteborg, tagit sig ända upp till Luleå som är slutstation.
Cirka 90 ungdomar fick under fredagen hjälp med sina idéer och enligt en av arrangörerna Ann-Louise Persson som arbetar för det statliga verket Vinnova vars viktigaste uppgift är att öka samarbetet mellan företag, högskolor och universitet, forskningsinstitut och andra organisationer i innovationssystemet.
Åtta stationer
- Vi har åkt tåg genom stora delar av Sverige där vi hjälper unga människor med deras idéer. Här i Luleå är det ungefär som på andra orter i landet, det finns tankar om allt från rymden till klädförsäljning, säger Ann-Louise Persson.
På tåget finns åtta stationer där det vid varje station står rådgivare som Patent- och registreringsverket, Almi, Hjärna Hjärta Cash och Nyföretagarcentrum för att ge några exempel.
- Vi hjälper ungdomar om allt vad gäller hållbarheter, exempelvis inom miljö, integration, hälsa, vård och utbildning. Vi stödjer, inspirerar och uppmuntrar projekt och affärsidéer som bidrar till samhällsutveckling helt enkelt, säger Manel Rodrick, projektledare på Hjärna Hjärta Cash.
Med unga menar idétåget personer som är mellan 18 och 31 år.
- Tanken med det här tåget är att vi ska hjälpa unga med idéer hur det egentligen ska förverkliga sina drömmar. En del har inga idéer alls men då försöker vi peppa dem på andra sätt, säger Ann-Louise Persson.
Varför stannade ni i Luleå, Sverige fortsätter ju norrut, till exempel till Malmfälten?
- Det vet jag egentligen inte men det tar vi med oss till nästa gång, säger Ann-Louise Persson.