För några veckor sedan hade NSD en bild på en japansk skidåkare som deltog i Bodenloppet för 50 år sedan - Takashi Matsuhashi.
Många minnesgoda läsare hörde av sig. De minns den lille japanen som deltog i en massa tävlingar i Norrbotten, både i elljuslopp och traditionella. Hejaropen var lika höga för honom som när storstjärnorna Sixten Jernberg och Assar Rönnlund passerade. Han var ett kärt och välkommet tillskott i skidvärlden.
Inte eliten
Nore Westin, den gamle storrännaren minns Takashi:
- Han var en färgklick och spred glädje omkring sig - alltid lika glad. Han tillhörde inte den yppersta eliten men strax under. Han var duktig och ville lära sig allt om skidåkning. Lampalopp kallade han våra elljuslopp.
Janne Stefansson, den sjufaldige Vasaloppsvinnaren, kan också berätta om Takashi:
- Jag stöter på honom lite då och då i Mora där han bor. Vi brukar prata lite grann om gamla tider men även om aktuella saker, mestadels inom skidor. På 60-talet bodde han veckovis hos mig och vi tränade tillsammans. Jag fick uppfattningen att japanska skidförbundet hade skickat honom till Sverige för att lära sig hur vi svenska skidstjärnor tränade. Han skulle sedan åka tillbaks till Japan och berätta.
Vann ett lopp...
Under åren 1962-65 deltog Takashi i mer än 100 lopp. Han vann ett, i Flyktingloppet 1962 satte han alla storstjärnor på plats. Det hade kommit ett par decimeter nysnö under natten och termometern balanserade på noll. Svårvallat. Han fick till ett par perfekta skidor, samtidigt var han liten och lätt, han liksom flöt ovanpå snön, medan storstjärnorna grävde ner sig. Takashi blev så glad att han skickade telegram till kejsaren för att berätta om sin stora seger.
Vid prisutdelningen uppstod problem när nationalsången skulle spelas, ingen hade räknat med japansk seger. Men med lite japansk driftighet löste sig det hela. Takashi kände en tjej i Stockholm som kunde spela den japanska nationalhymnen på piano. Hon ringdes upp och med luren på pianot spreds tonerna ända upp till Gäddede. Prisceremonin kunde genomföras på ett värdigt sätt.
Tränade med Sixten
Vår japanske skidentusiast bodde också hos Sixten Jernberg och tränade med honom. Takashi frågade vad han skulle göra för att bli en bättre skidåkare. "Du måste ut i skogen och hugga timmer så svetten lackar, det är enda vägen, var rådet från skidkungen".
Rådet från den store mästaren åtlyddes med japansk nit. Han tog anställning hos skogsbolaget Korsnäs-Marma och högg timmer i 30 år med motorsåg. Arméer av stubbar har han lämnat bakom sig. Skidåkningen lade han av med 1965.
Blev kär
Det var nog meningen att Takashi skulle återvända till Japan för att berätta om de kunskaper han förvärvat genom den intensiva samvaron med våra skidkungar. Men ödet ville annorlunda.
- 1962, under sommarferien gick jag till Moraparken för att dansa, berättar Takashi. Där träffade jag Moratjejen Kerstin Nilsson.
Ett ljus tändes i deras hjärtan. Så småningom ledde det till giftermål och Kerstin tog namnet Matsuhashi. Efter en tid utökades familjen med en dotter.
- Jag följer era norrbottniska åkare, Charlotte Kalla och Marcus Hellner, de är duktiga, säger Takashi. Hälsa till Nore Westin i Boden och Seth Olofsson i Vittjärv, om han lever, de hjälpte mig mycket. Hälsa till hela Norrbotten, jag kände mig alltid välkommen där.
Takashi Matsuhashi fyller 79 år i oktober och är vid god hälsa.