Krisberedskap och civilt försvar i Norrbotten

Anders Öhlund från Länsstyrelsen var på plats.

Anders Öhlund från Länsstyrelsen var på plats.

Foto:

Luleå2019-02-02 06:00

Pro-föreningen Nederluleå Norra inledde årets föreläsningsserie, Värt att veta, med ett besök av enhetschefen Anders Öhlund från Länsstyrelsen. Ett tjugotal medlemmar trotsade kylan och fick ta del av hur länsstyrelsen planerar för att samhället skall fungera även vid kriser och stora olyckor.

Sommarens stora skogsbränder har visat hur viktigt det är att polis, sjukvård och räddningstjänst kan samverka. När kommunernas egna organisationer inte räcker till har Länsstyrelsen en viktig samordningsfunktion så att till exempel försvarsmakten, luftfartsverket och övriga resurser kan användas på ett rationellt sätt. Det är lätt att förstå att det krävs samordning och samverkan när man ser att Norrbottens yta utgör en fjärdedel av Sveriges.

Regeringen beslutade 2015 om nya mål för krisberedskap och civilt försvar som bygger på risk- och sårbarhetsanalyser. Vårt moderna samhälle kan utsättas för stora påfrestningar när elförsörjning eller kommunikationsnätverk inte fungerar. Då är det viktigt att alla samhällets resurser kan samordnas för att skydda liv och minimera skadorna. Här har Länsstyrelsen en viktig ledningsfunktion.

För att förbättra beredskapen genomförs också ett antal större övningar där flera länder är inblandade, t. ex. 2018 Trident Junction och i mars 2019 en försvarsmaktsövning och i september Barents Rescue.

För dagens pensionärer som varit med om den allmänna värnplikten är det lätt att förstå vilka problem samhället kan ställas inför. Anders Öhlund fick avslutningsvis besvara ett antal frågor om beredskapen och avtackades med varma applåder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om