Magnus Leijer, Kiruna, fyller 90 år den 25 september.
Magnus är född i Stockholm och genomgick efter gymnasiet vid Östra Real, artilleriets troppchefsskola i Kristinehamn och kadettskola i Östersund med stor glädje och bra befäl. Därefter blev det en lärarexamen i Helsingborgs folkskoleseminarium, provisorisk på grund av lärarbristen! Där var eleverna du med lärarna vilket var unikt i början av 50-talet.
Magnus Leijer kom till Kiruna examensåret och blev inneboende hos Valborg och Knut Thålin, nästan som en son i huset, vilket kanske var det som gjorde att han kom att trivs i Kiruna och blev kvar till pensionen.
Han har arbetat lokalt- regionalt och centralt i Sveriges manliga folkskollärarförbund som gick ihop med det kvinnliga förbundet och senare med Lärarförbundets styrelse i 16 år, varav en kongressperiod som andre vice ordförande. Han var också suppleant i TCOs och TCO-S styrelser. Dessutom företrädde han sitt förbund i Statens institut för läromedel, SIL, under den tid som den fanns. Eftersom de vanliga skolmaterialförlagen inte kunde tjäna pengar på små grupper såsom blinda, döva, flerhandikappade och minoriteter så som samer stödde staten denna produktion via SIL.
Magnus Leijer anser att arbetet i förbundets kommitté för invandrarlärare, senare hemspråkslärare är det viktigaste arbetet som han har deltagit i. Det gav bland annat förståelse för hur mycket modersmålet betyder för varje människa. Han anser att modersmålet är det viktigaste efter maten.
Från ankomsten till Kiruna blev han med i badmintonklubben Fjädern och tog tillsammans med kamraterna hem en del medaljer i distriktsmästerskapen. Klubbar fanns i Boden, Kalix, Kiruna och Luleå.
1954 var han med i den grupp som under teckningslärare Berwalds ledning startade Kiruna filmstudio, var styrelse han lämnade 2013 efter 59 år. Han hade då hunnit vara ordförande i riksorganisationen för de hundratalet filmklubbarna i drygt tio år.
Under andra försöksperioden med kabel-tv i Kiruna var han chef. Första året var det väldigt dyrt med många medarbetare från Stockholm. Därför var det enbart lokalt folk som arbetade det andra året. 1 200 hushåll var anslutna till detta första försök i landet med kabel-tv. I den dokumentation som finns förekommer knappt ett enda ord om det andra året, däremot en hel del om det första. Magnus Leijer fick dock inte vara med om slutredovisningen av försöket som letts av TRU-kommittén och radio i undervisningen, Kiruna kommun och Sveriges radio.
Från 60-talet ledde han skolfilmsarkivet i Kiruna, som senare på Gunnar Westbergs förslag blev en av de tio största läromedelscentralerna i landet. Den lades ned 1988.
Magnus Leijer tänker med stor saknad på den hederligaste politiker han träffat, Tor Hedman, som var skolstyrelsens ordförande i Kiruna under det årtionde skolan utvidgades som mest. Trots att de var motparter, ibland med väldigt olika åsikter, var umgänget fritt och alla löften den mannen gav infriades.