Cirka 30 intresserade seniorer hade mött upp till en intressant föreläsning med kostchef Karin Antilla. Vi fick lära oss att energibehovet minskar med åren, däremot ökar vitamin och mineralbehovet.
Upptagandet och nedbrytningen av kosten förändras. Andra saker som rubbar balansen är exempelvis demens och ensamhet. Vi behöver få i oss ett halvt kilo om dagen av vitaminer och mineraler. Kombinationen av kalcium och vitamin D är mycket viktig för detta. Proteiner är viktigt för att underhålla kroppsstyrkan. Omättade fetter (mjuka fetter) är att föredra bland annat för att undvika förträngningar i blodådror.
Karin rekommenderade starkt att vi ska äta fisk två till tre gånger per vecka. Om man äter man fiberrik mat måste man komma ihåg att dricka tillräckligt med vätska, så att man inte drabbas av förstoppning.
Tumregler: 1) Salt höjer blodtrycket 2) Vätska intas ofta och i liten mängd 3) Ät ofta och i liten mängd och se till att ha med frukt och grönt. 4) Motion är bra för vikten och tarmfunktionen.
Karin avtackades för det intressanta föredraget med platta blommor. Styrelsen informerade sedan om kommande händelser. Mötet avslutades med gott fika.