För ElinVidevall, 31, är uppvuxen i Luleå och nu doktorand i Lund i evolutions-biologi vid Lunds universitet. Hon forskar vanligtvis om fåglar, men också om fjärilar.
– Fjärilarna är väldigt tackamma djur. De är trevliga att räkna, man är ute i soligt väder och de är lätta att lära sig känna igen. Många kan man identifiera på långt håll. Jag tycker att det är kul, de är fina.
Det projekt hon är med i har jobbat med är att ta fram en metod att inventera fjärilar. Det finns två olika sätt att övervaka, dels i punktlokaler som är områden med 25 meters radie som bevakas i 15 minuter per besök. Det andra sättet är slingor som är en halv till tre kilometer långa rutter som man inventerar i lugn promenadtakt.
– Vi ville komma bort från risken att fjärilarna räknades bara där det är populärt att räkna, som vid ängsmarker och gräsmarker. För de finns i många olika miljöer, även till exempel i skogen och på kalhyggen, så studien gick delvis ut på att undersöka det, säger Elin Videvall.
Ett avmålen är att samla in uppgifter om fjärilar i Skåne och i Norrbottens för att kunna jämföra olika delar i landet.
Norrbotten är under-representerat i fjärilsräkningen och det är synd, säger Elin Videvall.
– Dokumenteras de inte kan vi inte se hur populationen förändras över tid. Syftet är bland annat att se om arter minskar över tid eller om klimatförändringarna gör att arter flyttar norrut.
Kan privatpersoner och skolklasser vara med och räkna?
– Ja. Alla kan vara med och räkna, och du behöver inte vara expert. Det räcker att vara intresserad av fjärilar, säger Elin Videvall.