Robin Gibb, en av tre medlemmar i gruppen Bee Gees, avled på söndagen efter längre tids kamp mot cancer.
Han blev 62 år.
Tillsammans med sina bröder Barry och Maurice bildade Robin Gibb gruppen Bee Gees i slutet av 1950-talet. Gruppen hade stora hits redan på 1960-talet men blev på 70-talet kungar över världens alla discogolv i och med med filmmusiken till "Saturday night fever". Albumet innehöll hitar som "Stayin’ alive", "Night fever" och "How deep is your love". Gruppen sålde mer än 200 miljoner album, skriver Reuters.
- Det var ju Bee Gees som var de verkligt stora, tillsammans med Donna Summer och Gloria Gaynor, säger programledaren Carolina Norén som gjorde programserien "Let the music play" om discoeran i Sveriges Radios P 4.
Oseriös stämpel
Hon framhåller att Bee Gees ofta avfärdades som töntiga vita killar, men att ingen kan ta ifrån dem att de var väldigt skickliga låtskrivare.
- Många discoartister fick oförskyllt en oseriös stämpel på sig för att många tyckte att discomusiken var oseriös, säger Carolina Norén och tillägger:
- Lyssnar man på den nya dansmusiken och hör alla samplingar som kommer från discomusiken hör man deras inflytande. Det är bara det att dagens ungdom inte känner igen de gamla låtarna.
Musikalitet
Även discjockeyn och musikern Claes "Clabbe" af Geijerstam, känd från radioprogrammet "Rakt över disc" mellan 1979 och 1996 vill lyfta fram deras musikalitet.
- Jag har haft jättestor glädje av deras musik, minst tre gånger i veckan i alla år, säger han och skrattar. Jag spelar alltid deras "Saturday night fever"-material och det tänder fortfarande ett dansgolv. Och det var ju musik som fortfarande spelades in med riktiga musiker. Man märker hur välljudande det är, säger han.
Fast Claes af Geijerstam påpekar att många glömmer deras tidiga material, från sent 60-tal, som inte var disco.
- Bee Gees första album var i klass med det bästa man hade hört med Beatles och Beach Boys. Med den fantastiska balladen "To love somebody", till exempel.
Tarmvred
Robin Gibb genomgick i oktober 2010 en operation för tarmvred, samma sjukdom som ledde till hans tvillingbroder Maurice Gibbs bortgång 2003. Året efter drabbades han av magsmärtor på nytt och då upptäcktes att Bee Gees-sångaren drabbats av cancer i tjocktarmen och senare även i levern.
Så sent som i januari verkade det dock som om Robin Gibb besegrat sjukdomen. Då framträdde han i en öppenhjärtig intervju med BBC Radio 2 och hävdade att hans cancer "nästan är borta". Förra månaden skulle han ha medverkat vid premiären av sitt första klassiska musikstycke "The Titanic requiem" i London, ett verk han komponerat tillsammans med sonen Robin-John Gibb. Men kort före premiären insjuknade han på nytt. Efter att ha ådragit sig lunginflammation föll han i koma.
Donna Summer
Inom loppet av tre dygn har två av discoerans största artister gått bort. I torsdags avled Donna Summer och på söndagen dog Robin Gibb.
- Det är jättetråkigt. Det verkar som om det är en discodöd som drabbat många den senaste tiden. Varken Barry White, Michael Jackson och Whitney Houston finns ju längre, säger Carolina Norén.