Skogsmaskiner snart förarlösa

Förarlösa skogsmaskiner kan snart bli verklighet. Luleå tekniska universitet är en av deltagarna i ett utvecklingsprojekt som nu startar.

Skogsmaskinerna ska i framtiden kunna fjärrstyras. Linnea Carlsson, teknikspecialist vid Sveaskog, berättar om projektet som bland annat kommer att testas i Norrbotten.

Skogsmaskinerna ska i framtiden kunna fjärrstyras. Linnea Carlsson, teknikspecialist vid Sveaskog, berättar om projektet som bland annat kommer att testas i Norrbotten.

Foto: Montage

Luleå2018-11-27 06:00

Skogsbranschen och Vinnova står för finansieringen av 20-miljonersprojektet som syftar till att utveckla förarlösa skogsmaskiner.

– Med utvecklad teknik och stöd till förarna kommer de ha lättare att hålla en hög produktivitet i maskinerna. En av testmaskinerna finns i Luleå på LTU, som vi hoppas på att i närtid, få testa i skogarna i Norrbotten, säger Linnea Carlsson, teknikspecialist vid Sveaskog, ett av företagen som medverkar i projektet.

Slutmålet är att skogsmaskinerna ska kunna styras från kontoret. Vinsterna uppges bland annat vara att skaderisken för förarna minskar och att de får en mer social arbetsmiljö.

– Arbetsmiljön för dagens maskinförare har flera utmaningar som kan lösas med förarlösa maskiner. Till exempel höga prestationskrav, helkroppsvibrationer och ensamarbete, säger Linnea Carlsson.

Skogsmaskinerna ska själva kunna planera körningen och ta sig fram i terrängen till avverkningsplatsen och skapa en säkerhetszon. När sensorstyrning och säkerhetssystem fungerar blir nästa steg att utveckla fjärrstyrning från kontoret.

– Vi är mycket positiva till att vara en del av forskning och utveckling som bidrar till att effektivisera produktionen genom att automatisera och utveckla arbetsmiljön för de som kör maskinerna, säger Anders Järlesjö, skogsteknisk chef Sveaskog.

Följande aktörer medverkar i projektet: Skogforsk, Komatsu Forest, Unibap, Billerud Korsnäs, SCA, Stora Enso, Södra, Sveaskog, Holmen, BAE Systems, eXtractor, KTH, Umeå universitet, Luleå tekniska universitet, och Skogstekniska klustret. (NSD)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om