Det var rubriken på ett offentligt möte som Latinamerikakommittén i Luleå nyligen arrangerade. Inbjuden föredragshållare var journalisten Lennart Kjörling som bodde där mellan 1997-2001, och som nyligen kommit hem från en resa därifrån, där han har många vänner. Vänner som var oroliga över den väg Brasilien valde vid höstens presidentval då uppstickaren Jair Bolsonaro segrade över det brasilianska arbetarpartiets kandidat. Arbetarpartiet hade innehaft posten sedan 2004, då Lula da Silva blev president.
Kjörling gav bakgrund och försökte ge förklaringar till varför utvecklingen tagit de steg den tagit och varför denne Bolsonaro lyckades fånga folkets flertal i valet.
Det är verkligen inte lätt att förstå, och frågorna från åhörarna duggade tätt kring det märkliga att fattiga män och kvinnor givit sin röst till en man som i utspel och twitterinlägg de facto och omvandlat i praktisk politik skulle skapa ett Brasilien med än större klyftor än de avgrundsdjupa klyftorna som redan finns. Höger-presidenten hade annars under valkampen blivit känd som en som ville exploatera mera av det ekologiskt känsliga Amazonas, plus att han gjort häftiga utfall i HBTQ-frågor.
Brasilianaren i gemen är väldigt troende, och en viktig uppbackare till Bolsonaro var de frikyrkor, ofta amerikanska, som finns och verkar i landets fattigaste områden. Moralfrågor stod högt i kurs, säger Kjörling och berättar vidare att sociala media tjänade den kommande segraren väl i valet. Fake News var gångbart för att smutskasta motståndaren.
Lennart Kjörling, som bor i Stockholm, framhöll Bolsonaro som en inkompetent person och president. Och att det redan tre månader sedan han tillträdde posten står klart för fler och fler att det var ett misstag att lägga sin röst på honom. Dock vill inte militären, enligt Kjörling, träda fram och synligt ta makten. De håller sig tills vidare i kulisserna, men har flera tunga och viktiga poster. Brasilien var en militärdiktatur mellan 1964-85.
Så var går då Brasilien, landet som är ett av världens rikaste på tillgångar? Tja, bilden är motsägelsefull. Motstånd mot Bolsonaro formeras i städer och på landet, men de facto har ”tropikernas Trump” valts av folket. Av Lennart Kjörlings föredrag förstår man att mycket står på spel och mycket kan hända i Sydamerikas största land.